Freilich na veroordeling Nemmouche: “levenslang moet echt levenslang zijn”

Terreur

Naar aanleiding van de veroordeling van Mehdi Nemmouche, voor de aanslag op het Joods museum, pleit Michael Freilich (kandidaat parlementslid voor de N-VA), in volgend stuk voor de afschaffing van de vervroegde invrijheidstelling bij daders van terreur die levenslang kregen.

Michael Freilich: “We moeten uiteraard omzichtig te werk gaan bij de strafuitvoering. Maar daders van de zwaarste misdrijven hoeven bij mij niet op medelijden te rekenen. Daarom pleit ik ervoor dat levenslange gevangenisstraffen die worden uitgesproken naar aanleiding van feiten zoals terrorisme of kindermoord met meerdere slachtoffers, wettelijk niet meer in aanmerking zouden komen voor voorwaardelijke invrijheidstelling. Ik denk hierbij aan criminelen zoals Marc Dutroux, Mehdi Nemmouche, of daders van de aanslag op Zaventem en Maalbeek.

In principe kunnen ook zij vandaag, weliswaar onder strikte voorwaarden, nog steeds gebruik maken van de zogenaamde “Wet Lejeune” en bestaat, in theorie, de kans op voorwaardelijke invrijheidstelling na 15 jaar. Ook de terbeschikkingstelling, zoals nu ook uitgesproken in de zaak Nemmouche, is niet bindend en geeft de minister van Justitie jaarlijks de mogelijkheid om de veroordeelde vrij te laten.

Ook al wordt dat in de praktijk zelden toegestaan, toch zorgen deze procedures voor enorm veel stress en zijn ze een nieuwe lijdensweg voor de nabestaanden. Dit is onmenselijk en verhindert het verwerkingsproces. Zeker als je weet dat er soms tot drie keer per jaar hoorzittingen zijn waarbij de familieleden aanwezig (kunnen) zijn.

Tweede Kans

Advertentie

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stelt dat iedereen een tweede kans verdient. Uiteraard is dat zo, maar we moeten daarin een onderscheid maken: daders zoals Dutroux of Nemmouche verdienen dat absoluut niet. De slinger is vandaag te ver doorgeslagen. In plaats van stil te staan bij de rechten van de dader, moet justitie meer focussen op de rechten van de slachtoffers en de nabestaanden.

We moeten als maatschappij en vanuit de politiek een duidelijke signaal geven aan terroristen en (kinder)moordenaars die met misdadige plannen rondlopen dat bij dergelijke misdrijven er géén kans bestaat om vrij te komen. Dat is nu ook al zo in Nederland.

Als Mehdi Nemmouche over 20 jaar zou vrijkomen, rond z’n 50ste, kan hij nog 35 jaar in alle vrijheid genieten van zijn oude dag, waarschijnlijk met een gratis sociale woning en een uitkering betaald door de staat. Daartegen zeg ik duidelijk neen.”