Partijvoorzitters kraken Jodenstoet Aalst Carnaval af – Bart De Wever: “dit valt niet uit te leggen”

Antwerps burgemeester en N-VA voorzitter Bart De Wever reageert met onbegrip op de praalwagens met Joodse karikaturen tijdens het carnaval van Aalst. Daarbij werden Joden opgevoerd met de gekende stereotypen zoals ongedierte, belust op geld en met haakneuzen. Ook zijn collega Wouter Beke van CD&V toont geen begrip voor de carnavalisten “dat is dan geen vorm van censuur, maar wel een vorm van respect.”

De twee partijvoorzitters zijn pas terug uit skivakantie en zeiden (afzonderlijk) tegen Joods Actueel de hele gebeurtenis te betreuren.

Bart De Wever:

“De Aalsterse carnavalscultuur is uniek in de wereld, maar deze Joodse karikaturen zijn historisch enorm beladen. Ik begrijp de geschokte reacties binnen de joodse gemeenschap en in het buitenland. Dit valt niet uit te leggen.”

Advertentie

Deze beelden zijn karikaturen die doen denken aan de zwartste periode van ons collectief geheugen. Het is spijtig dat net die beelden in een tijd van toenemend antisemitisme worden gebruikt. Ook al was de intentie zeker niet antisemitisch, dan nog is het jammer dat men zich niet realiseert dat er voor elke boodschap ook een ontvanger is.”

Wouter Beke:

“Wij leven in een samenleving die gestoeld is op vrije meningsuiting. Dit wil zeggen dat veel is toegelaten, zeker in het kader van humor en satire.

Als christendemocraten hechten wij veel belang aan respect. En wat het carnaval in Aalst betreft, denk ik dat daar het schoentje knelt. Het is niet omdat je iets kunt zeggen, onder het mom van meningsuiting en humor, dat je het ook moet doen. Dat is dan geen vorm van censuur, maar wel een vorm van respect: ik weet dat ik iets kan doen of zeggen, maar ik doe het niet, omdat ik er mensen mee kwets.

Mocht iedereen deze leidraad hanteren, ik denk dat onze wereld er heel wat mooier zou uitzien.”

Gesprek met d’Haese

Ondertussen blijft burgemeester Christoph d’Haese het onvoorwaardelijk opnemen voor de carnavalisten. Hiermee dreigt zijn stad van de Unesco lijst voor immaterieel erfgoed gehaald te worden. Volgens carnavalist Pascal Soleme in de Times of Israel beloofde d’Haese zelfs dat indien de groep een boete zouden krijgen, hij die zou betalen.

Advertentie

Op onze vraag aan Bart De Wever waarom d’Haese (N-VA) zich niet duidelijker distantieert van dit voorval en of dat misschien met de komende verkiezingen te maken heeft, zei De Wever: “Ik begrijp dat hij gewrongen zit. Hij leest en krijgt negatieve opmerkingen, maar het is ook logisch dat hij de carnavalscultuur van zijn stad verdedigt. Des te meer omdat hij weet dat de carnavalsgroep geen antisemitische bedoelingen had.”

De Wever plant nu nog een gesprek met d’Haese om de situatie recht te trekken.