Jambon vraagt “begrip” en “empathie” voor Joodse Gemeenschap

Jan Jambon (foto N-VA)

In het Vlaams Parlement heeft minister-president Jan Jambon (N-VA) op donderdag begrip gevraagd voor de reactie van de Joodse gemeenschap, naar aanleiding van Aalst Carnaval. We citeren uit zijn interventie in de commissie Cultuur.

“We zitten hier met de logica enerzijds van het carnavalsgebeuren en anderzijds van bevolkingsgroepen waarvan de gevoeligheid terecht bijzonder scherp is na wat ze hebben meegemaakt. Ik verwijs hier naar een uitspraak van de burgemeester van Aalst, die zei dat in het carnaval bijvoorbeeld met de Bende van Nijvel niet kan worden gespot. Dat is heel begrijpelijk in de Aalsterse context.

Maar als je dat doortrekt naar andere contexten, en dan is de joodse gemeenschap een voor de hand liggende context, dan kun je toch verwachten dat daar enige empathie bestaat om te bepalen wie er wordt aangepakt en hoe dat dan binnenkomt.

Unia roept op tot dialoog en empathie, en dat is correct. Wat voor de ene een onschuldige grap is, kan door de andere als zeer kwetsend worden ervaren… de carnavalisten moeten zich ook kunnen inleven in de gevoeligheden van hen die ze portretteren…Dialoog en open discussie zijn daarbij noodzakelijk.

Ik verwacht dat Aalst Carnaval wat dat betreft dit jaar bol zal staan van de verwijzingen naar deze situatie. Ik kan enkel maar hopen dat dit gebeurt met humor en met respect voor elkaars waardigheid als mens en als gemeenschap.”