Enige Joodse Aalstenaar schuift fiasco Aalst carnaval in schoenen van UNIA

Rudi Roth
Rudi Roth

Rudi Roth, de ‘laatste jood uit Aalst’, legt in een vlijmscherp opiniestuk de schuld voor het totaal uit de hand lopen van Aalst Carnaval in de schoenen van UNIA, de antiracismeorganisatie.

“Het was ethisch volstrekt onaanvaardbaar dat Els Keytsman, de Vlaamse co-directeur van UNIA, de opdracht kreeg om te bemiddelen in deze kwestie. Keytsman is zelf Aalstenaar en een ex-gemeenteraadslid en ex-collega van burgemeester D’Haese”, schrijft Roth.

Hij vervolg: “Nog erger is dat zij relaties onderhoudt met de familie van de voorzitter van de Vismooil’n, de carnavalsgroep die de kwestieuze praalwagen leverde. Ze was dus de meest ongeschikte persoon om deze taak te aanvaarden aangezien ze zowel rechter als partij was. Ze misbruikte deze beide rollen.”

UNIA wordt terecht al meer dan 15 jaar ervan beschuldigd de strijd tegen het antisemitisme niet ernstig te nemen. Dat bewees de organisatie herhaaldelijk door de opportuniteiten die zich voordeden om actie te ondernemen te veronachtzamen. UNIA-personeelsleden waren zelfs openlijk betrokken bij het verdedigen van ernstig antisemitisme.

Sinds Els Keytsman aantrad aan het hoofd van UNIA speelt ze een dubbele rol waarbij ze niet aarzelt om meermaals de Joodse organisaties voor haar eigen agenda te misbruiken en hen zo veel mogelijk te misleiden. In het UNIA-rapport dat haar “bemiddeling” documenteert stelt Keytsman eeuwen aan Jodenhaat en de gevoelens van Joden na de Holocaust op één lijn met de kritiek die er kwam op de beelden in Aalst. Haar conclusie luidt dat de Joden moeten “kennisnemen van de carnavaltraditie en het antisemitisme” om tot betere inzichten te komen. Dit is de ergste provocatie ooit vanwege een personeelslid van UNIA.

Advertentie

Het hele artikel leest u hier.