Aalst Carnaval volhardt

Op de redactie van Joods Actueel stromen de reacties binnen na het carnaval-event in Aalst. Daarbij valt het op dat naast de reacties vanuit Joodse hoek het vooral onze niet-joodse medeburgers zijn die grote vraagtekens plaatsen bij de herhaalde stereotyperingen tijdens deze laatste editie van dit carnaval. We deden een greep uit de e-mails die we ontvingen.

 

Joden als ongedierte

De joodse Jonath Weinberger meldt op FaceBook dat men in Aalst de Week tegen het Pesten wel erg snel vergeten is:

“Twee weken geleden was het nog “de week tegen het pesten” maar vandaag vinden velen dat er bepaalde groepen zijn die wel gepest mogen worden onder het mom van “vrijheid van expressie”. Ja, ik heb het over Aalst carnaval.

Advertentie

Joodse gemeenschappen wereldwijd hadden reeds aangegeven dat ze het niet grappig vonden dat er op dergelijke wijze de spot werd gedreven met “de Jood”. We lieten duidelijk weten dat er vele parallellen waren met de antisemitische stereotypen en boodschappen die de nazi’s in de jaren ’30 hanteerden. Maar neen, Aalst moest en zou opnieuw de draak steken met de Jood – en dat op een manier die Aalst grappig vindt- de Jood moet daar maar tegen kunnen! De spot drijven met iemand terwijl die persoon aangeeft dat die dat niet wil en dat het kwetsend is, is dat nu niet de definitie van pesten?

Ik leid ook af uit de foto’s die ik zie van Aalst carnaval dat deze mensen totaal geen historisch besef hebben, want opnieuw slagen ze erin dubieuze stereotypen en taferelen te tonen. Neem nu “de klaagmieren” – ja, ja ik heb de oh zo subtiele woordspeling met de Klaagmuur wel begrepen – opnieuw die vergelijking met ongedierte. Kon de spitsvondige bedenker niet inzien dat men opnieuw Joden als parasieten voorstelt? Ik zag ook een hoopje schoenen passeren, speciaal voor Joden met lange tenen. Maar vraag aan een Jood waaraan hij/zij denkt bij het beeld van een stapel “Joodse schoenen” en de connotatie met Auschwitz is niet ver weg.

Op “de Klaagmuur” stond ook de tekst “ge zoudt ook klagen ze moesten ze in uw *** gesneden hebben”, dit is nu ook niet echt verfijnde humor te noemen. Ernaast hing ook het briefje “antisemiet? Ik weet van niet”. Of wat vindt u van het dragen van Jodensterren? Ook de stereotype haakneuzen, goudstaven en diamanten waren wederom overduidelijk aanwezig.
Spijtig dat men op zo’n manier een volksfeest moet vieren: plezier hebben in het krenken van een ander”.

 

Davidsterren zijn erover

Goede morgen, ik wil met deze mail zeker geen polemiek maken over bovengenoemd probleem of de zaak nog wat ophitsen, als zeer liberale Jood heb ik een vrij genuanceerde mening over betreffend carnaval en ik wil het daarmede betreffend dit onderwerp graag laten. Waar ik echter wel een zeer ernstig probleem mee heb zijn de 2000 buttons die Michel van Bremt uitdeelt. Ik vind e.e.a bijzonder antisemitisch en intens hatelijk. Ik zal u eerlijk bekennen dat ik mijn afschuw niet onder woorden kan brengen, diep van binnen ben ik zwaar beledigd.
Ik weet niet of u hieromtrent stappen gaat ondernemen, welke mogelijkheden er hieromtrent bestaan kan ik niet beoordelen. Ik kan als enkeling natuurlijk ook maar weinig doen.
Mocht u of ik weet niet welke Joodse organisatie stappen ondernemen, ik hoop het, mijn steun heeft u, alhoewel deze steun weinig zal uitmaken ik weet het.
M. vr. gr., P. DW (naam en e-mailadres bekend bij de redactie)

Reacties uit niet-Joodse hoek

Advertentie

Hopelijk leert men het ooit

Geachte, nu de wansmaak in Aalst weer verdedigd wordt door onder andere het stadsbestuur, kan ik niet anders dan zoals een aantal jaren geleden (de celwagens met nazi-bewakers) reageren. Wie niet begrijpt dat dergelijke misplaatste “humor” heel kwetsend is voor Joodse mensen, is of heel dom, of van kwade wil. Joodse vrienden van mijn ouders konden niet meer lachen, ze waren vermoord. Hopelijk leert “men” het ooit.
Charles Roymans
P.S.: u mag mij citeren zo u dit wenselijk acht

Waarom de draak steken met Joden?
Deze dame zond haar reactie aan Gwendoline Rutten (Open VLD) ook naar onze redactie:

“Mevrouw Rutten, een welgemeend proficiat om de liberale partij verder naar de Filistijnen te helpen. Uw aanwezigheid op het Carnaval van Aalst was een steun die kon tellen om de Vlamingen nu echt te laten meedoen voor de titel van de meest dwaze mensen op aarde.
Waarom de draak steken met de Joden ? Dat ontgaat toch iedereen. Of is dat nu toch weer een ras geworden zoals de nazi’s pretendeerden ?
Hoog tijd dat u wat boeken leest en uw excuses aanbiedt aan de Joden en aan Israël. Verhofstad en De Gucht hebben toch al genoeg schade aangericht en Michel al evenzeer.

Groeten, NV”. (Naam en e-mail bekend bij de redactie)

Is juridische actie mogelijk?
Geachte,
Ik weet niet precies waar ik daarvoor zoeken moet. Misschien is bij u bekend of er al overwogen is om tegen de dragers die dit racisme uitdragen en bevoegde gezagsdragers die dit niet tegenhouden juridische stappen te ondernemen. Ik ben bereid daarvoor een donatie te doen als er een geldinzamelingsactie zou komen.

Vriendelijke groeten,
HD (naam en e-mailadres bekend bij de redactie)

Dom, dom, dom

Deze e-mail van een Antwerpse stadsgids werd naar onze redactie en naar de VRT verzonden

Geachte,

AIs ik de onzin van politici hoor die praalwagens met Joodse karikaturen verdedigen, ben ik beschaamd om Belg/Vlaming te zijn. Ik ben 25 jaar stadsgids van Antwerpen en heb de Joodse gemeenschap gedurende die periode meer dan honderd keer gegidst. Antwerpen heeft een grote chassidische gemeenschap, en dat is uniek in de wereld, een gemeenschap die zich openstelt voor iedereen.
Domme, domme carnavalisten van Aalst, waar is uw respect gebleven? Wat je doet is echt een brug te ver! Strooi geen peper in wonden die nog niet geheeld zijn, en de wonden van de Joodse gemeenschap zijn wereldwijd nog niet geheeld. Wat Aalst doet raakt heel de wereld! Laat carnavalisten die de spot drijven met Joden eens een bezoek brengen aan de Joodse gemeenschap in Antwerpen, of beter nog, laat ze een bezoek brengen Auschwich-Birkenau.
Vergeten de Aalstenaars dat de Joodse gemeenschap in Antwerpen tot ons eigen erfgoed behoort en dat de meeste Joden die in België verblijven burgers van ons land zijn. Weten zij in Aalst dat de Joodse gemeenschap van Antwerpen met hun eerste hulpdienst Hatzoloh zelfs ten dienste staat van niet Joden? De karikatuur die men in Aalst van Joden maakt is wansmakelijk, respectloos en historisch niet correct.

Maar genoeg, als niet Jood wou ik dit toch even schrijven. Ik hoop dat aan dit onderwerp een debat kan gewijd worden in uw gewaardeerde ’talkshows’.

RW
auteur, heemkundige en stadsgids Antwerpen (Naam en e-mailadres bekend bij de redactie)

Tegenactie
Tenslotte kregen we deze foto toegezonden van een zeldzaam protest tijdens de carnavalsoptocht waarbij de zender stelt:

“Ter info mevr Davids; een foto van een protestactie, vandaag opgemerkt op Aalst Carnaval 2020 vandaag: tegen antisemitisme en ‘in favour’ voor het joodse gedachtengoed en eruditie/belezenheid”. Naam vd actievoerder is ons bekend.

(Nvdr bij het spandoek: Joden zijn de kanarie in de koolmijn. De geschiedenis leert dat Joden de eerste slachtoffers van het antisemisme zijn maar niet de laatste)