Uitreiking voor Herremans in Dossin op laatste nippertje afgelast

De aankondiging op de website van Pax Christi

De controversiële prijsuitreiking die vandaag zou doorgaan in het Mechelse Holocaustmuseum Kazerne Dossin voor activiste Brigitte Herremans is te elfder ure afgelast. Dat liet de evenementendienst van Kazerne Dossin ons vandaag weten. Het betreft de uitreiking van de Pax Christi prijs als Vredesambassadeur. De huldiging van Herremans zou donderdagavond (12 december) doorgaan in het Mechelse Holocaustmuseum.

Herremans, die in 2016 door Israël de deur werd gewezen en een inreisverbod heeft van 10 jaar, geeft zich uit voor Midden-Oostendeskundige maar is in werkelijkheid een pro-Palestijnse activiste die oproept voor sancties tegen Israël. Verschillende organisaties hadden opgeroepen om het evenement niet te laten doorgaan in Dossin.

Reacties

Terry Davids, hoofdredacteur van Joods Actueel: “Ik ben blij dat Brigitte Herremans, een rabiate haatster van de Joodse staat, niet geëerd wordt met een onderscheiding voor de ‘vrede(?!)’ op de plaats waar mijn vader Louis Davids op transport naar Auschwitz werd gesteld. Holocaust-memorialen mogen nooit misbruikt worden door organisaties en individuen met een politiek agenda”.

Hans Knoop, die reageert namens het FORUM der Joodse organisaties, zei tegen onze redactie dat hij geen triomfalistische gevoelens koestert maar wel blij is dat het gezonde verstand zegeviert. “Na Aalst zou dit opnieuw een schande voor België zijn”.

Advertentie

Yohan Benizri, de voorzitter van het CCOJB feliciteert Dossin met de uiteindelijke beslissing en schrijft in een persbericht dat “de herinnering en de moraal niet te koop staan, (en al zeker niet) in de historische locatie van waar tienduizenden Joden werden gedeporteerd.”

Nazificatie van Israël

Steeds vaker werpen activisten die het antisemitisme mee genereren zich op als de zogezegde bestrijders ervan, dat gebeurt over heel Europa en in de V.S. Daarbij proberen ze in de buurt van Joodse memorialen te geraken om de dood van miljoenen vermoorde Joden te instrumentaliseren om hun nazificatie van levende Joden in Israël en elders te bereiken.

De locatie, Kazerne Dossin, verleent een “feestelijk cachet” aan de uitreiking” klonk het schaamteloos op de website van Pax Christi. Dat werd vandaag, nog voor de museumdeur dichtklapte, snel veranderd.