Protest tegen “vredesprijs” Herremans in Dossinkazerne

De aankondiging op de website van Pax Christi

Verschillende Joodse en niet Joodse verenigingen reageren geschokt op het nieuws dat Brigitte Herremans aanstaande donderdag onderscheiden wordt in Kazerne Dossin.

Ter herinnering: In 2016 werd Herremans de toegang ontzegd tot Israël toen ze het land wilde bezoeken. Ze moest een nacht in de cel doorbrengen en werd de volgende dag op het vliegtuig naar België gezet. Ze wordt beschouwd ‘als een bedreiging voor de openbare veiligheid en orde’, en mag Israël tien jaar niet meer binnen vanwege haar banden met staatsgevaarlijke personen in Gaza, naar alle waarschijnlijkheid leden van Hamas.

Voormalig ambassadeur aan Israël Mark Geleyn (en zelf niet joods) heeft hierover een brief gestuurd aan minister-president Jambon:

“Dit is wat men noemt inversie: het slachtoffer wordt de dader. Als nu de persoon die in Vlaanderen het prominentst oproept tot sancties tegen Israël, een vredesprijs van Pax Christi (what’s in a name?) krijgt in de locatie Dossin, waar staat Vlaanderen dan? Dit is Orwelliaans, knettergek en cynisch. Dit zal Vlaanderen veel reputatieschade bezorgen.”

Ook het Forum der Joodse Organisaties reageerde als door een wesp gestoken en stuurde een brief naar Jambon en aan alle leden raad van bestuur. Woordvoerder Hans Knoop:

Advertentie

“Wij protesteren met klem tegen het feit dat de rabiaat anti-Israëlische activiste Brigitte Herremans in Kazerne Dossin tot “ambassadeur voor de vrede” wordt uitgeroepen. Brigitte Herremans is een van de felste bestrijders van de Joodse Staat. Een onderscheiding aan haar dient men zeker niet uit te reiken in het Memoriaal voor de Holocaust, op de plaats waar tijdens de bezetting 25.000 Joden naar de gaskamers zijn gedeporteerd.”

De positie van Kazerne Dossin kwam vorige maand reeds in het nieuws met het plotse vertrek van directeur Christophe Busch.