Zwart op wit bewezen; de manipulaties van Brigitte Herremans

In een opiniestuk in de krant De Standaard (14/10/17)  schrijft Brigitte Herremans: “Een positieve noot is dat Hamas niet langer heel het grond­gebied van historisch Palestina claimt, maar een staat in de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Gazastrook aanvaardt.”

Maar vergelijk dat even met wat er echt in het vernieuwd handvest van Hamas staat (art.20):

Hamas rejects any alternative to the full and complete liberation of Palestine, from the river to the sea. However, without compromising its rejection of the Zionist entity and without relinquishing any Palestinian rights, Hamas considers the establishment of a fully sovereign and independent Palestinian state, with Jerusalem as its capital along the lines of the 4th of June 1967, with the return of the refugees and the displaced to their homes from which they were expelled, to be a formula of national consensus.

Met andere woorden, Hamas verwerpt zelf elk alternatief anders dan een “volledige bevrijding” van het land maar erkent wel dat een staat binnen de grenzen van 1967 een nationaal consensus geniet, aangezien de Palestijnse Autoriteit dat principe reeds heeft aanvaard.

Advertentie

Om terug te komen op Brigitte Herremans, Hamas claimt dus nog weldegelijk heel het gebied inclusief heel de stad Jeruzalem en zeer zeker niet enkel Oost-Jeruzalem. Ik citeer opnieuw uit het handvest van 2 mei 2017, artikel 10:

Palestine, which extends from the River Jordan in the east to the Mediterranean in the west and from Ras al-Naqurah in the north to Umm al-Rashrash in the south, is an integral territorial unit. Not one stone of Jerusalem can be surrendered or relinquished.

Misbruik van vertrouwen

Dat Brigitte Herremans de feiten manipuleert mag nu voor eens en voor altijd heel duidelijk zijn. Zij heeft uiteraard het recht om dat te doen, maar moet zich dan ook openlijk outen als “Lobbyist voor de Palestijnse zaak” en zich niet profileren als “Midden-Oostendeskundige”.

Door deze titel te hanteren maakt ze misbruik van het vertrouwen van het publiek, van de pers en van het onderwijs waar zij dagelijks optreedt. Want pas als het duidelijk wordt dat mevrouw Herremans partij heeft gekozen, zullen de pers en het onderwijs ook zorgen dat er een tegenstem in het debat wordt uitgenodigd.

Het volledige handvest kan je hier downloaden: Hamas Charter 2017