Joodse Aalstenaar: “Carnaval van de gemiste kans”

De mededeling van burgemeester d’Haese van Aalst om zelf uit de UNESCO lijst te stappen heeft alle kenmerken van een vlucht vooruit. Als grote fan van het Aalsterse Carnaval maar ook als het jongste ondergedoken kind van WOII en zoon van de laatste Jood in Aalst ondernam ik onmiddellijk actie met een open brief en een interview aan Het Laatste Nieuws, om de zaak te kunnen ontmijnen. Ik vermoedde snel, dat Els Keytsman, de Aalsterse directrice van UNIA, weeral zou valsspelen in plaats van te bemiddelen. 

dr. Rudi Roth

En dat deed UNIA op velerlei manieren niet in het minst met de conclusie dat de Joden maar eens een “lesje in carnaval” moeten nemen. Het is niet de eerste keer dat Keytsman met haar manipulaties de Joodse gemeenschappen in de val lokt. (Zie links onderaan deze bijdrage).

Op 28 november besprak ik een voorstel voor samenwerking met schepenen in Aalst. Dat voorstel werd kort daarvoor naar Unesco verzonden en kon op een positieve ontvangst rekenen en werd stante pede doorgestuurd naar het comité dat in Bogota over Aalst Carnaval zal beslissen. De vraag die opdoemt is waarom de burgemeester van Aalst deze eenzijdige en voortijdige beslissing nam?

Advertentie

Is het omdat mijn voorstel inhield Aalst Carnaval op de Unesco lijst te bewaren onder conditie dat racistische spot vermeden wordt, hem niet bevalt? Of is het dat de stad Aalst culturele, educatieve en andere activiteiten kon organiseren met de joodse gemeenschap zodat die stad waar geen Joden leven niet alleen maar de racistische stereotypen kent en d’Haese dat niet wenst?

Nog niet genoeg?
Wie weet, is het de bekendmaking dat Keytsman, die zogezegd bemiddelde, nauw bevriend is met de rechstreekse familie van de voorzitter van de groep de Vismooil’n? Was het de ontdekking dat de Vismooil’n wel wisten waarmee ze bezig waren en dat men blijkbaar daarmee op het stadhuis onmiddellijk zeer verveeld zat? Zeker is in elk geval dat d’Haese de vrijheid wil om Joden verder te bespotten. Na 2009, 2011, 2013, 2019 is het nog niet genoeg voor hem! Hij wil dit ook in 2020. Een carnavalwinkel heeft al extra haakneuzen, klompen goud en pijpenkrullen voorzien in grote getale om aan die wensen te voldoen.

Valse beschuldigingen, partijdigheid, onwaarheden en laster

Met zijn vlucht vooruit wentelt d’Haese zich in een slachtofferrol terwijl hij bovendien UNESCO foutief beschuldigt van vervalsingen. Hij beweert veelvuldig onderhandeld te hebben met de Joodse gemeenschap. Ook dat is manifest onwaar: hij was afwezig op alle vergaderingen.

De ganse zaak werd uiteindelijk verziekt door de dubbele rol van UNIA die naliet om Aalst en Joden een dienst te bewijzen met een objectieve en onpartijdige benadering. Daarmee werd de internationale reputatie van de stad, Vlaanderen en zelfs België onnoemelijk schade berokkend. Terwijl Keytsman weer haar handen in onschuld wast.

Een gemiste kans voor Aalst en zijn bevolking die beter verdienen dan wat burgemeester en UNIA schaamteloos bekokstoofden.

Het volledige voorstel in het Engels is hier te lezen:
https://www.academia.edu/…/Carnival_in_Aalst_Study_analysis…

Advertentie

met de appendix
https://www.academia.edu/…/Appendix_to_the_Study_analysis_a…