Joodse Gemeenschap bedankt soldaten aan einde bewakingsopdracht

De zoon van Michael Freilich, Kobe (8), overhandigde een oorkonde aan de commandant van de militairen.
De zoon van Michael Freilich, Kobe (8), overhandigde een oorkonde aan de commandant van de militairen.

Op 31 augustus 2021 kwam er definitief een einde aan Operation Vigilant Guardian, de missie waarbij militairen op straat patrouilleerden. Onder impuls van N-VA Kamerlid, Michael Freilich, organiseerde de Joodse gemeenschap op de laatste dag van hun missie een plechtigheid om de soldaten te bedanken.

De operatie werd de voorbije maanden gestaag afgebouwd. Als laatste vertrokken de soldaten uit het straatbeeld van de Joodse buurten in zowel Antwerpen als Brussel. Door deze beslissing van de federale regering wordt hun taak noodgedwongen overgenomen door de lokale politie van Antwerpen en Brussel.

Na de terroristische aanslagen in Frankrijk in 2015 op de kantoren van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo en op de koosjere supermarkt Hyper-Cacher waarbij meerdere gewonden en verschillende doden vielen, besliste de toenmalige federale regering om Belgische troepen te laten patrouilleren op plaatsen die onder verhoogd terreurniveau stonden. Bij aanvang van de missie waren er meer dan 2000 soldaten betrokken en werden ze ingezet in verschillende drukke treinstations en op de luchthaven van Zaventem. Geleidelijkaan werd het aantal manschappen afgebouwd en concentreerde hun inzet zich voornamelijk op de Joodse instellingen in Antwerpen en Brussel.

(lees verder onder de video)

Spijt in het hart

Advertentie

“2.419 dagen. Zo lang hebben we mogen genieten van het bezoek van defensie in onze straten. Zes jaar en acht maanden en het is met spijt in het hart dat wij vandaag afscheid moeten nemen van deze soldaten,” zei Michael Freilich. Hij benadrukte dat hij niet alleen sprak als parlementslid, maar voornamelijk als lid van de Joodse gemeenschap en als papa van jonge schoolgaande kindjes. Het belangrijkste van deze plechtigheid was volgens hem dan ook om appreciatie te tonen aan de troepen die in weer en wind instonden voor de bescherming van de buurt. Als teken van dankbaarheid overhandigde zijn achtjarige zoon Kobe een oorkonde aan de bevelhebbende officier.

Hierna nam de co-voorzitster van het Forum der Joodse Organisaties, Regina Suchowolski het woord. “Ik ben voor de oorlog geboren, dus ik weet wat het is om me onveilig te voelen. Dankzij hun inzet voelden we ons de afgelopen jaren wél veilig,” zei ze duidelijk geëmotioneerd. Om de militairen te bedanken, zal het FJO in Israël achttien bomen planten zodat ze allen een lang en voorspoedig leven mogen hebben. Ook dhr. Benny Pappenheim en dhr. Jean-Jaques Schreiber namen het woord namens hun respectievelijke verenigingen, de Machsike- en de Shomre Hadas.

Gevoelig

De inzet van de militairen op straat lag van bij aanvang bij vele politieke partijen gevoelig. Met name Open VLD voerde de afgelopen jaren een harde strijd om OVG af te bouwen. De bedoeling was dat de taak van de soldaten zou overgenomen worden door de federale politie en de dienst DAB, die reeds instaat voor de bewaking van de nucleaire sites. Ondanks beloftes van de minister van Binnenlandse zaken Annelies Verlinden dat ze “kosten noch moeite zal sparen om de beveiliging te garanderen”, liet ze recent weten dat de federale regering hiervoor geen middelen meer zou vrijmaken.

Nochtans stelt het OCAD, dat de dreigingsanalyse voor ons land bepaalt, dat voor de Joodse instellingen nog altijd het op één na hoogste niveau drie geldt. Dit wil zeggen dat de mogelijkheid op een aanslag reëel en waarschijnlijk is.

“Iedereen verdient dezelfde veiligheid. Overal waar terreurniveau drie geldt, verdient men de juiste veiligheidsmaatregelen te krijgen. Veiligheid is een kerntaak van elke overheid en deze federale regering laat de Joodse gemeenschap in de steek,” aldus Michael Freilich.

De locatie van de plechtigheid was ook niet toevallig gekozen. Voor de Portugese synagoge ontplofte op 20 oktober 1981 een bomauto waarbij verschillende doden vielen. Met de dodelijke aanslag op het joods museum in Brussel (mei 2014) nog in het geheugen, weet de Joodse Gemeenschap jammer genoeg wat het is om te moeten leven onder verhoogde terreurdreiging.

Advertentie