Christenen voor Israël viert 25ste jubileum van ‘Breng de joden thuis’

De groep van 130 Joden die met de jubileumvlucht naar Israël konden

Het is dinsdag 14 september 2021, om half vijf ‘s middags. Honderddertig Oekraïense Joden zullen vanaf dit moment Israël hun nieuwe thuisland noemen: negentig tieners en een aantal gezinnen. Ze emigreerden naar het beloofde land dankzij de steun van vele christenen uit de hele wereld. “Alija maken”, zo wordt dit in Israël genoemd.

Dit moment markeert het vijfentwintigjarig jubileum van het project Breng de Joden Thuis. Vijfentwintig jaar waarin Christenen voor Israël meer dan 150.000 Joden heeft geholpen om alija te maken.

Breng de Joden thuis

In 1996 werd gestart met het grootste project uit de geschiedenis van Christenen voor Israël: Breng de Joden thuis. Het doel was om in twee jaar tijd 50.000 Joden uit Oekraïne thuis te brengen in Israël, als geschenk aan de Joodse staat die in 1998 haar 50-jarig bestaan vierde. Hiervoor was 9 miljoen gulden nodig. De actie werd groots begonnen in Utrecht op de Wegwijsbeurs. Burgemeester van Jeruzalem, Ehud Olmert, gaf daar het startsein. In Nederland werd op grote schaal actie gevoerd om het geld binnen te krijgen. Het project loopt 25 jaar later nog altijd, hoewel het oorspronkelijke doel al lang is gehaald. Nog wekelijks keren Joden via Breng de Joden thuis terug naar het beloofde land.

Belg als coördinator

De Belg Koen Carlier (tweede links) met andere leden van de organisatie
Advertentie

De Belg Koen Carlier is vanaf het begin coördinator van Christenen voor Israël in Oekraïne: “We hebben een toegewijd team van twintig mensen in Oekraïne die dag in, dag uit de Joodse gemeenschappen bezoeken, troosten en helpen waar ze kunnen. Joden die alija willen maken, helpen we met de benodigde documenten, ritten naar de ambassade en het vliegveld. De arme gezinnen en Holocaust-overlevenden ondersteunen we met voedselpakketten en sponsoring. Maar we willen vooral hen een luisterend oor bieden, en naast hen staan. Het is dankzij de steun van de vele christenen in Nederland en België dat we dit al vijfentwintig jaar kunnen doen. En we zijn gemotiveerd om hiermee door te gaan!”

Frank van Oordt, directeur van Christenen voor Israël: “We zien nu werkelijkheid worden wat God in de Bijbel heeft voorzegd. Deze jongeren en gezinnen zijn daar het levende bewijs van”.