Joodse boekenerfenis wacht op eigenaar in China

2000 joodse boeken liggen al 70 jaar op hun eigenaar te wachten bij de familie Lin in Shanghai. De Chinese familie heeft inmiddels hulp gevraagd bij het traceren van de oorspronkelijke boekenbezitter. De Lins moeten namelijk binnenkort hun huis verlaten omdat hun woonwijk tegen de vlakte gaat. De familie Lin heeft de boeken altijd met de grootste zorg behandeld. In een huis van 100 vierkante meter was het soms passen en meten met de tweeduizend boeken. “Maar het was voor het goede doel” aldus de zorgzame familieleden.

Meer dan tien verschillende families hebben sinds de oorspronkelijke eigenaar de boeken in bewaring gaf in het huis gewoond, maar geen een van hen heeft ooit overwogen om de boeken weg te doen. Zolang de eigenaar nog niet gevonden is, kunnen de boeken terecht bij een lokale bibliotheek.

De boeken zijn ook belangrijk omdat ze een beeld geven van de culturele achtergrond van de duizende Joodse vluchtelingen die in Shanghai een veilig onderkomen zochten voor het aanrukkend antisemitische nazigeweld dat Europa zou teisteren tijdens WOII

De Israëlische ambassade in Shanghai heeft inmiddels hulp aangeboden bij de zoektocht
naar de rechtmatige eigenaar.