Leeskring Jiddisch opnieuw van start bij Instituut voor Joodse Studies (UA)

Elk academiejaar staan meer dan twintig lezingen door nationale en internationale specialisten op de agenda van het Instituut voor Joodse Studies (IJS) van de Universiteit Antwerpen. Deze donderdagavondlezingen zijn bekend bij een breed publiek. Maar het IJS biedt ook taalcursussen Jiddisch aan en organiseert jaarlijks een leeskring Jiddisch.  Die leeskring gaat morgenavond 16 oktober opnieuw van start.  

Docent ir. Paul Gybels hoopt dat velen, die geïnteresseerd zijn in de Jiddische literatuur en de taal begrijpen van de gelegenheid zullen gebruik maken van deze mogelijkheid om in groep twee keer per maand een interessant Jiddisch boek van een Jiddisch auteur te lezen.

“Dit jaar lezen we de roman Brilyantn (1944) van Ester Kreytman (1891-1954), de zuster van de Nobelprijswinnaar Isaac Bashevis Singer en zelf een verdienstelijke, maar onderschatte Jiddische schrijfster. Brilyantn beschrijft de lotgevallen van de familie Berman, hier in Antwerpen, kort voor de Eerste Wereldoorlog. Vader Berman is een rijke diamanthandelaar. Zijn vrouw is een schat, maar met hun kinderen heeft hij heel wat te stellen: zijn zoon wil niet werken en zijn dochter denkt alleen maar aan dansen”, vat Gybels het vehaal voor ons samen.

“De moeilijke passages  in de tekst worden uitgelegd en natuurlijk bespreken we de inhoud met elkaar.De tekst, samen met een lijst van moeilijke, meestal Hebreeuwse of Slavische woorden, krijgen de deelnemers in de leeskring” aldus de docent.

Praktische informatie:  Wanneer? Woensdag 16 en 30 oktober, 13 en 27 november en 11 december, telkens van 19.30 tot 21.30 uur. Waar?  Universiteit Antwerpen – Stadscampus  Rodestraat 14, lokaal R.207 – Meer inlichtingen nodig en/of aanmelden paul.gybels@uantwerpen.be of op het telefonisch op het nummer 03 2655 243