Aanstaande zondag Shalomfestival op Antwerpse Groenplaats

Op zondag 22 oktober vanaf 14uur start op de Antwerpse Groenplaats het jaarlijkse Shalom-festival, een gemeenschappelijk initiatief van de evangelische en joodse gemeenschappen van België. Het doel van het festival is het bevorderen van diversiteit en vriendschap tussen gemeenschappen, het ondersteunen van Israël, de enige democratie in het Midden-Oosten, en het bestrijden van het antisemitisme.

De organisatie stelt in een persbericht: “Het Shalom-festival is een unieke gelegenheid om de multiculturele bevolking van Israël, het vreedzaam samenleven van de verschillende gemeenschappen die deel uit maken van Israël voor te stellen, en ook hun wil om een mooie toekomst op te bouwen met respect voor iedereen.”

“Kunst kan politieke, religieuze en ideologische verschillen overstijgen” is de onderliggende boodschap van de 11e editie van het Shalom-festival, verwoord door de twee gastsprekers uit Israël, een Jood en een Arabier, een man en een vrouw, beiden experten in hun domein. Enkel door dialoog en door de wil om de ander tegemoet te komen kan er vrede tot stand komen, zeggen verder alle deelnemers.

“Inzetten voor vrede”

Shalom roept iedereen op om zich proactief in te zetten voor de vrede hier en in het Midden-Oosten, en om antisemitisme en het demoniseren van één bepaalde groep af te wijzen. Het bouwen van culturele bruggen tussen joden, christenen en moslims wordt als fundamenteel alternatief aangeboden: verenigen in plaats van verdelen. Het Shalom-festival zegt eveneens nee tegen boycot en isolement en ja tegen democratie en tegen een gedeelde en rechtvaardige toekomst gebaseerd op respect en vreedzaam samenleven.

Gastsprekers

Advertentie

NOF ATAMNAis een Arabische/Moslim Israëlische afkomstig uit het noorden van Israël. Ze bezit een doctoraat in de microbiologie en 4 postdoctoraten van de Technion Universiteit in Haifa. In 2014 behaalde ze de begeerde TV titel ‘Master Chef in Israel’ en sindsdien wijdt ze zich aan het koken. Haar ervaring toont dat Israëli’s helemaal geen racistische staat is, integendeel. Niet alleen kreeg ze alle kansen op school en aan de Israëlische universiteit. Ook op TV mocht ze meedoen aan de razend populaire TV reeks Master Chef waar ze als winnares uit de bus kwam.

YARON BOB is onderwijzer en smid en woont in Yated. Dit is een kleine gemeenschap dicht bij de grens met de Gazastrook. Yaron Bob is tweemaal aan de dood ontsnapt tijdens raketaanvallen. Tijdens deze momenten van hevige stress heeft hij besloten dat hij deze terreur moest overstijgen, iets scheppen vanuit die vernieling van de Kassam-raketten. Yaron Bob is geen pacifist, maar hij zou graag willen dat Hamas begreep dat praten beter is dan doden en oorlog voeren. Zijn doel is om aan de wereld uit te leggen dat Israël geen oorlog wil, maar een briljante en vredelievende toekomst met zijn buren wil.

Het kleurrijke en vreugdevolle evenement is vrij toegankelijk voor iedereen. Het is gevuld met verschillende kunstuitingen, cultuur, literatuur, toespraken en levendige Joodse en gospelmuziek.

Het Shalom-festival is een initiatief van de Alliantie voor Vrede in het Midden-Oosten, de Belgische Coalitie voor Israël, B’nai B’rith Antwerpen, Koinonia Ministries, ORT Belgium, Christenen voor Israël, Beautiful Israel, A-net en Chrétiens Amis d’Israël.
Meer informatie vindt u op onze website: ShalomFestival.be

VREDESFESTIVAL SHALOM
zondag 22 oktober 2017
van 14.00 tot 18.00 uur
Groenplaats, Antwerpen