Israëlische studenten in België “gestuurd door de Mossad”

Marianne Blume deed de niet al te fraaie uitspraken

Op het Festival van de Film Solidaire in het Cultureel Centrum van Nijvel stond op 23 oktober This is my land van de linkse Israëlische regisseur Tamara Erde op het programma. Er werden uitspraken gedaan die niet door de beugel kunnen.

Het feit dat de film onterecht de indruk wekt dat Israëlische scholieren met haat tegen Arabieren worden opgevoed (terwijl dat juist het bedje is waar het Palestijnse onderwijs ziek in is) is één zaak. Maar een ander paar mouwen waren de uitspraken van Marianne Blume die je niet voor mogelijk zou houden, ware het niet dat Joods Actueel over een opname met het proza van deze aanhangster van Pierre Galand en zijn Association Belgo-Palestinienne beschikt.

Zo konden de festivalgangers van Blume leren dat ‘Israël een vreemde luis is in het Midden-Oosten en daar eigenlijk geen plaats heeft’. Ook zijn ‘quasi alle Israëlische studenten in ons land agenten van de Mossad’ en werd er gezegd dat ‘alles wat uit Israël komt dient geboycot te worden’.

Bedreiging voor de democratie

Blume is eveneens ontsteld dat België in Israël ervaring is gaan opdoen op vlak van terreurbestrijding en zegt: ‘België gaat door samen te werken met Israël in de strijd tegen het terrorisme martelpraktijken invoeren’. Deze samenwerking is volgens de dame zelfs ‘een bedreiging voor de Belgische democratie’.

Advertentie

Schepen van Cultuur en Noord-Zuidrelaties Evelyne Vanpee (CDH) die voorzitter is van de organiserende Conseil consultatif des Relations Nord-Sud was afwezig op het festival maar zei in een reactie dat ze betreurt dat er weinig tegenspraak te horen viel.

Joods Actueel neemt de onwetendheid van de Nijvelse schepen met een korrel zout. In 2008 stond ze met André Flahaut op het podium in een drukke winkelstraat waarbij Israëli’s met nazi’s werden vergeleken. Ook toen waren dezelfde organisatoren van dit filmfestival betrokken bij de organisatie.

De drankjes en de snoepjes konden de aanwezigen consumeren dankzij… Oxfam.