België als Beloofde Land voor Palestijnen – met dank aan Belgische gastvrijheid

Palestijnen in Gaza (foto Flash 90)

Dit jaar zullen de Palestijnse asielaanvragen in ons land het cijfer van 2000 overschrijden, Palestijnen zijn daarmee de tweede grootste groep asielzoekers in België na Syriërs. In meer dan 50% van de gevallen gaat het om alleenstaande mannen. De houding van ministers Reynders en De Croo zouden daar voor iets tussen kunnen zitten. Michael Freilich vraagt maatregelen om potentiële Jodenhaat te vermijden.

Geen oorlog

Anders dan in Syrië, waar een open oorlog woedt, is de situatie in de Gazastrook toch helemaal verschillend. Het is ongetwijfeld moeilijk om werk te vinden, maar gezien de miljarden aan humanitaire hulp (Palestijnen zijn bij uitstek de meest gesubsidieerde personen ter wereld) is er van een humanitaire crisis geen sprake. Kinderen komen er niet om van de honger, ziekenhuizen worden bevoorraad, en er is onlangs een nieuw shopping center geopend.

Nieuw Shopping Center in Gaza (lees verder onder deze video)

Ook wat betreft het geweld valt de situatie niet te vergelijken met oorlogsgebieden zoals Syrië en Jemen. Wie niet deelneemt aan gewelddadige protesten en niet werkt voor Hamas, heeft meer kans om in een verkeersongeluk om te komen, dan door geweld getroffen te worden.

Advertentie

En toch worden de meeste asielaanvragen in ons land goedgekeurd, aldus Dirk Van den Bulck, commissaris-generaal voor de vluchtelingen aan de krant De Standaard. Dat komt omdat de grens tussen Egypte en Gaza niet altijd open is en de mensen terugsturen daarom geen optie is.

Maar dat zou nog geen reden mogen zijn om deze mensen automatisch asiel te verlenen, ten eerste omdat de meeste asielzoekers bij ons geraken via Spanje of Griekenland en dus in die landen eerst een aanvraag moeten indienen, ten tweede kunnen ze evengoed naar de Westelijke Jordaanoever gestuurd worden en ten derde beheersen verschillende VN agentschappen tientallen opvangkampen (in feite steden) voor Palestijnen in tal van Arabische landen.

Genoeg opvang

UNWRA, dat door ons land ook royaal ondersteund wordt, heeft een jaarbudget van 1,23 miljard dollar en telt meer dan 30.000 personeelsleden. Hun taak is er primair op gericht om Palestijnen in nood op te vangen. En dan spreken we nog niet over alle andere VN agentschappen die ter beschikking staan om deze mensen te helpen waaronder UNESCO, UNICEF, UNCCP en een hele resem Belgische en internationale NGO’s, vaak rijkelijk gesubsidieerd met belastinggeld.

Waarom België?

De commissaris-generaal voor de vluchtelingen is niet zeker waarom de Palestijnen massaal voor België kiezen. Wij denken wel te weten waarom. De federale excellenties van de liberale familie, Didier Reynders (minister van Buitenlandse Zaken) en Alexander De Croo (Ontwikkelingssamenwerking), steken hun kritiek voor Israël niet onder stoelen of banken en doen er alles aan om de Palestijnen op diplomatiek en financieel vlak te ondersteunen.

Ministers De Croo en Reynders met Palestijns gezant Riyad al-Malki (foto: Twitteraccount Didier Reynders)

Zo werd enkele weken geleden nog de status van de Palestijnse missie in Brussel opgewaardeerd (dat was geen Europese beslissing) en kondigde ons land vorig jaar als eerste aan dat ze extra geld ging storten aan de Palestijnen toen de VS bekend maakte de hulp terug te schroeven. De mensen weten dat en voelen zich hier dan ook meer dan welkom.

Advertentie

Een resem Israëlkritische ngo’s in ons land trekt ook volop de Palestijnse kaart. De vzw Recht op Migratie heeft zelfs een Engelstalige PDF op haar website, met de toepasselijke naam, Guide for Palestinian asylum seekers in Belgium (hier te downloaden).


Jodenhaat

Waar men hier ook rekening mee moet houden is dat Palestijnen uit de Gazastrook zijn opgegroeid met niets dan indoctrinerende en haatdragende boodschappen tegenover Joden. Ze gebruiken er ook steevast het woord Yahud en niet Yisraeel in het conflict met Israël.

“Het is niet dat deze mensen hier niet welkom zijn, toch stellen wij ons vragen of deze mensen de nodige deradicaliseringscursussen volgen”, aldus hoofdredacteur Michael Freilich. Het feit dat de helft van de Palestijnen alleenstaande mannen zijn, maakt ook duidelijk dat deze mensen vaak niets te verliezen hebben. Michael Freilich:

“Net zoals het evident is dat deze mensen Nederlands en burgerschapslessen volgen, pleiten wij ook specifiek om hen te laten kennismaken met de strijd tegen het antisemitisme, de vooroordelen tegen Joden en de geschiedenis van de Holocaust. Zo kunnen we zien wie tegenpruttelt en hun asiel alsnog intrekken”.

Vorig jaar viel een Palestijnse asielzoeker uit Gaza Antwerpen joden aan en beschadigde hij ettelijke synagogen. Er werd hem een plaatsverbod opgelegd door de burgemeester om nog verder de Joodse buurt te betreden.