Pools neonazi-echtpaar ontdekt dat ze joods zijn

Ola en Pawel, een gehuwd Pools koppel heeft zijn geweldadige neonaziverleden de rug toegekeerd nadat ze tot de ontdekking kwamen dat ze beiden Jood zijn. De voormalige skinheads waren van in hun vroege tienerjaren al  lid van een agressieve White Powerbende in de Poolse hoofdstad Warschau waar zich tijdens het naziregime het grootste Joodse getto van Polen bevond. Maar het echtpaar is nu lid geworden van een orthodox-joodse synagoge. Hun ouders hadden hun afkomst zorgvuldig verborgen gehouden om aan de vervolging van de Duitsers te ontsnappen en omdezelfde reden om aan de verdrukkingen van een door de Sovjetunie gecontroleerde na-oorlogse Poolse regering te ontkomen. Op een dag herinnerde Ola zich een opmerking die haar moeder ooit maakte over haar Joodse afkomst. Daarna ging ze op zoek in de archieven en ontdekte niet alleen dat ze zelf maar ook dat haar echtgenoot joods is.

Opperrabbijn Michael Schudrick begeleidde het koppel toen ze besloten hadden om orde op zaken te stellen in hun leven: “Het is niet eenvoudig om Pawel’s emoties te beschrijven toen hij erachter kwam dat hij zelf Jood is. Hij vertelde me dat hij niet meer in de spiegel kon kijken omdat hij haatte wat hij dan te zien kreeg: een Jood. Maar toen hij zijn identiteit en de feiten een plaats in zijn leven had kunnen geven nam hij zelf contact met me op”. De opperrabbijn liet weten dat beide echtelieden  nu actieve leden van de Joodse gemeenschap in Warschau zijn en volgens hem vormt  dit ongelofelijke voorval een bewijs dat elk menselijk wezen over onbegrensde mogelijkheden beschikt om van richting te veranderen en dus ook om toch nog het goede pad te kiezen.

Het verhaal van deze ongewone ommekeer raakte bekend nadat het koppel zelf kond deed van hun wedervaren in een TV-programma van  het Amerikaanse CNN.