Iran roept België op het matje bij de VN

Een opmerking in de toespraak van minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere zorgde voor protest vanwege de Iraanse delegatie tijdens de 65ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

Iran pikte de Belgische kritiek op zijn nucleaire ambities niet. Vanackere haalde in zijn toespraak uit naar Iran en Noord-Korea “als landen die de internationale non-profileratie afspraken in gevaar brengen.” Bart Ouvry, de woordvoerder van Buitenlandse Zaken bevestigde het incident in een telefonische reactie aan Joods Actueel.

De Iraanse vertegenwoordiger replikeerde dat België ongegronde beschuldigingen uitte en dat de nucleaire activiteiten enkel vreedzame doelen beoogden. In zijn reactie voegde de Iraanse vertegenwoordiger eraan toe dat Iran het recht heeft om een atoomprogramma te ontwikkelen en dat er onterecht gefocust wordt op de gecontroleerde Iraanse nucleaire faciliteiten in plaats van opmerkingen te richten aan het adres van het zionistische regime met zijn nucleaire installaties. België zou beter snel een dergelijke inconsistente houding ten aanzien van het non-profileratieverdrag achterwege laten” aldus Iran. (nvdr, anders dan Iran heeft Israël het NNPT niet ondertekend en valt het dus niet onder de mandaten van dit verdrag).

Eerder op de dag verliet de Belgische delegatie de zaal nadat de Iraanse president 9/11 omschreef als een opgezet spel van de Amerikanen om hun greep op het Midden-Oosten te kunnen vergroten en bestempelde  dit als het snode plan van de VS  in samenwerking  met de  zionistische entiteit.