Hilde Kieboom en Joodse Organisaties leggen geschil bij

Het geschil tussen de Joodse gemeenschap en Hilde Kieboom lijkt bijgelegd. Kieboom vroeg vorige zomer in een interview met Knack aandacht voor amnestie. Joodse organisaties reageerden daar toen ontstemd op. Maar volgens Kieboom ging het om een misverstand eerder dan om een meningsverschil. Nu het stof is gaan liggen werd daarom volgende verduidelijking opgesteld naar de Joodse verenigingen toe:

– Sant’Egidio behoort als katholieke organisatie – binnen de Belgische katholieke kerk en in de wereldwijde kerk– tot één van de trouwste vrienden van het joodse volk en van de staat Israël. Hilde Kieboom heeft alle begrip voor de gevoeligheden van oorlogsslachtoffers, en zeker binnen het Jodendom.

-Wat Hilde Kieboom NIET heeft bedoeld is: Laat ons doen alsof er nooit een fout is gebeurd of dat er eerherstel moet komen, individueel of collectief, voor ‘die-hard’ collaborateurs, folteraars, verklikkers en diegenen die tot op heden nog altijd weigeren te erkennen dat ze fout waren tijdens de oorlog. Over deze groep heeft ze het vanzelfsprekend nooit willen hebben.

– Amnestie, een begrip in de internationale context (bvb ‘Amnesty International’) ligt in een Belgische context totaal anders. Hilde Kieboom erkent dat ze haar woordkeuze heeft onderschat en stelde later voor het woord ‘verzoening’ te gebruiken, als verzoening met een naoorlogse generatie.

Barones Hilde Kieboom, vicaris Hendrik Hoet en Holocaustoverlevende en voorzitter van Kazerne Dossin, ridder Nathan Ramet bij de uitreiking van het Eredoctoraat aan Hilde Kieboom, in Utrecht, in november 2005

Kouky Frohmann, voorzitster van het FORUM der Joodse Organisaties (FJO) zei tegen Joods Actueel “Ik ben tevreden dat Hilde deze stap heeft gezet om haar woorden te verduidelijken en vooral te benadrukken wat ze net NIET bedoelde. Wij hebben daarvan akte genomen. Het spreekt voor zich dat, zoals in de Bijbel geschreven staat, de tweede generatie niet moet boeten voor de fouten van hun ouders indien zij afstand nemen van deze fouten”.

Advertentie

Voorzitter van de Antwerpse organisatie B’nai B’rith, dr. René Trau: “Wij waren destijds danig verrast door het Knack interview maar door onze jarenlange vriendschap bleef toch de nodige openheid overeind om, weliswaar na een afkoelingsperiode, barones Kieboom om een verduidelijking te vragen van haar standpunten. Nu dat dit gebeurd is en dat er geen sprake meer is van amnestie (waartegen wij nog steeds gekant blijven ), is deze episode dan ook voor ons verleden tijd.”.

JARENLANGE INZET

Claude Marinower, Open VLD-gemeenteraadslid in Antwerpen en net als Kieboom lid van de Raad van Bestuur van het Joods Museum van Deportatie en Verzet in Mechelen, is blij met de toenadering: “Ik ken Hilde al jaren en de inzet en tijd die ze steekt in het levendig houden van de nagedachtenis van de Shoah maakt duidelijk dat ze enkel goede bedoelingen heeft”.

Tenslotte toonde ook Aaron Malinksy, lid van de multireligieuze trialoog en een vaak geziene gast op evenementen van Sint-Egidius, zich verheugd, “deze mensen zijn al zo lang vrienden van onze gemeenschap en hebben dat ook bewezen door hun jarenlange positieve inzet. Aan de andere kant staan wij hypergevoelig tegenover termen als amnestie. Misverstanden zijn dan ook snel gebeurd, maar het belangrijkste is echter dat wij terug op één lijn staan en dat doet mij bijzonder veel deugd”.

Het bestuur van Joods Actueel sluit zich daar volmondig bij aan.

Voorzitter van de Antwerpse organisatie B’nai B’rith, dr. René Trau: “Wij waren destijds danig verrast door het Knack interview maar door onze jarenlange vriendschap bleef toch de nodige openheid overeind om, weliswaar na een afkoelingsperiode, barones Kieboom om een verduidelijking te vragen van haar standpunten. “Nu dat dit gebeurd is en dat er geen sprake meer is van amnestie (waartegen wij nog steeds gekant blijven ), is deze episode dan ook voor ons verleden tijd.”