Schrijver Harry Mulisch overleden

In Amsterdam is gisteren op 83-jarige leeftijd Harry Mulisch overleden. De beroemde schrijver stierf zaterdagavond in zijn eigen huis aan de gevolgen van kanker.

Mulisch, zijn moeder en groutouders waren  Joods. Zijn ouders zijn gescheiden toen Mulisch negen jaar oud was.  Zijn vader collaboreerde met de nazi’s.  ‘Ik bèn de Tweede Wereldoorlog,’ is in dit verband een bekende uitspraak van hem. De holocaust en het oorlogsgeweld spelen dan ook een prominente rol in zijn oeuvre.

Een van zijn bekendste boeken is De Aanslag uit 1982. Ook de Ontdekking van de Hemel uit 1992 scoorde hoge ogen. Het boek staat nummer 1 op de Lijst van Beste Nederlandstalige boeken. Mulisch was de laatst overgebleven schrijver van de zogenaamde ‘Grote Drie’, nadat eerder Gerard Reve en W.F. Hermans stierven. De literaire erfenis van Harry Mulisch bestaat uit een ontzagwekkend oevre. Bovendien ontving Mulisch alle literaire prijzen die Nederland rijk is.