Censuur in joodse scholen, een leerkracht aan het woord

Gazet Van Antwerpen pakt vandaag uit op de voorpagina met een artikel over censuur in de Joodse scholen. Lees hier.

Wij kregen volgende lezersbrief binnen van een leerkracht in een Joodse school:

Naar aanleiding van het artikel in GVA van 27/10 zou ik toch het volgende duidelijk willen stellen: zoals Michael Freilich terecht opmerkt gaat het hier over ultra-orthodoxe schooltjes, die echt een minderheid vormen in de Antwerps-Joodse schoolgemeenschap. De meerderheid van de Joodse scholen passen deze strenge censuur absoluut niet toe, en ik kan het weten, want ik geef al bijna dertig jaar les in het Tachkemoni atheneum, waar ik nog nooit enige vorm van censuur heb ondervonden.

Wij zijn een zeer open school, hebben al auteurs als Herman Brusselmans en Tom Lanoye ontvangen, organiseren een uitwisselingsproject met niet-Joodse scholen, enz. Wat het bedekt en gescheiden zwemmen betreft zou ik willen opmerken dat dit evenzeer het geval is bij religieuze moslims.Wat me stoort is dat dit artikel op de voorpagina van de krant verschijnt en voor de onaandachtige lezer kan overkomen als “in alle Joodse scholen bestaat er censuur”, terwijl de clandestiene censuur vanuit moslimhoek op lessen geschiedenis over de holocaust in onze gesubsieerde scholen een veel groter probleem vormt.

Paul van Suetendael
2627 Schelle