Israëlische wetenschapper ontslagen na stimuleren creationisme

De belangrijkste wetenschapper van het ministerie van Onderwijs wil ook gebreken van de evolutietheorie laten onderwijzen en noemt ook opwarming van de aarde een farce met een verborgen economische agenda.

Dr. Gabi Avital, het diensthoofd wetenschappen van het Israëlische ministerie van Onderwijs, is maandag ontslagen, nadat hij zijn standpunt had herhaald, dat evolutie slechts een theorie is, en deze naast het creationisme moet worden onderwezen, als de twee meest aangehangen overtuigingen over hoe onze wereld is ontstaan. Avital benadrukte vorige maand in een interview met de Israëlische krant Ma’ariv, dat “de voorwaarden [voor het leven op aarde] geen toeval waren. [Charles] Darwin was een groot wetenschapper, maar zijn theorie ging gevaarlijke kanten op, en we moeten ook de gebreken van deze theorie onderwijzen”.

Een dag na zijn ontslag benadrukte Avital in een gesprek met Israel National News dat de opvoeding van Israëlische jongeren onvolledig is, omdat er geen rekening wordt gehouden met de “talrijke studies die de wetenschap van evolutie weerleggen” en die aantonen dat een mens niet slechts “materie zonder een ziel” is.

Kort na zijn benoeming in de functie van verantwoordelijke van het departement wetenschappen, in december 2009, pleitte Avital voor het toevoegen van het creationisme aan het schoolcurriculum.

Het bureau van de minister van Onderwijs, Gideon Sa’ar (Likud), heeft maandag een verklaring afgelegd, waarin deze stelt dat Avital op proef was ingehuurd, en dat zijn proefperiode gewoon verstreken was zonder dat een beslissing was genomen om hem in de functie van hoofdwetenschapper te houden. Maar Avital vertelde aan Israel National News dat er geen twijfel over bestaat dat Sa’ar besloot om hem niet te houden omwille het interview in Ma’ariv. “Blijkbaar vond hij het niet leuk”.

Advertentie

Als wetenschapper die ook sterk in de Bijbel gelooft, werd Avital vanaf zijn aanstelling bij het ministerie van Onderwijs regelmatig aangevallen door de liberale Israëlische media. De gemeenste aanvallen kwamen van de radicaal-linkse krant Ha’aretz. Naast zijn opvattingen over evolutie, verweet deze Avital, dat hij gezegd had dat de opwarming van de aarde een farce is, die door liberale milieuactivisten wordt gebruikt als ondersteuning voor hun politieke agenda’s.

Avital blijft er bij, dat de industrie en technologie slechts een zeer geringe invloed hebben op de temperaturen op aarde en het klimaat in het algemeen, en dat de “groene” agenda veeleer met economische belangen te maken heeft.

Avital wees op de boodschap die van zijn ontslag uitgaat en noemt die belachelijk – en zegt dat her erop neerkomt dat je niet behoort te luisteren naar een wetenschapper, een erkende deskundige, wanneer zijn bevindingen en standpunten tegen de gevestigde mening ingaan.

Bron: Nieuwsbrief Israëlische ambassade