Duitse arts weigert patient met hakenkruis te opereren

In Duitsland heeft een Joodse arts op het laatste ogenblik geweigerd een man te opereren. De patiënt was al onder narcose toen zijn arts de tatoeage van een hakenkruis in een lauwerkrans met adelaar op zijn bovenarm opmerkte. De operatie is door een andere arts overgenomen.

Volgens het blad Bild zei de arts tegen de vrouw van de 36 jarige patient “Ik ben Joods en zal uw man niet opereren, dat gaat in tegen mijn geweten”.

In Duitsland is het bij wet verboden om nazi symbolen tentoon te stellen, op straffe van een gevangenisstraf tot drie jaar. De medische raad in Duitsland heeft verklaard dat als patiënten een arts mogen kiezen, artsen dan ook over hun eigen patiënten mogen beslissen. Tenzij er sprake is van een noodgeval, maar dat is in hier niet het geval geweest.

De vrouw van de patiënt reageerde woedend op het voorval en zei dat haar man geen nazi is, maar dat de tatoeage het gevolg was van jeugdige onbezonnenheid. Daardoor zou hij in de zomer ook met een verband om zijn arm aan het zwembad moeten liggen.