Uitspraken De Gucht halen lijstje top 10 antisemitische uitspraken 2010

Karel De Gucht, eerste Belg ooit op deze lijst

Het onderzoeksmuseum voor Holocaust en Racisme, het Simon Wiesenthalcentrum in Los Angeles publiceert ook dit jaar een lijst met de 10 meest antisemitische uitspraken van het jaar. Karel De Gucht, eurocomissaris van Handel en voormalig minister van Buitenlandse Zaken is de eerste Belg die de bedenkelijke eer te beurt valt om met één van zijn uitspraken op deze lijst te belanden.

Zoals elk jaar verschijnen er ook dit jaar vanaf de tweede helft van december allerhande lijstjes met de meest uiteenlopende gebeurtenissen die het voorbije jaar kenmerken: de top 1000 muziekhits, de persoonlijkheid van het jaar, de top-5 natuurrampen enz. Het Wiesenthalcentrum houdt een jaarlijkse lijst bij van de strafste anti-Joodse uitspraken.

Het Simon Wiesenthalcentrum noemt het aantal antisemitische uitspraken van het voorbije jaar onrustwekkend. Vooral het feit dat dit soort uitspraken voorheen meestal te vinden waren bij extremisten maar het voorbij jaar hun entree maakten als mainstreamopinies van politici en journalisten baart het SWC zorgen. “Het is bijzonder kwalijk dat deze uitspraken niet uit de mond van Al Qaida, Hamas of Hezbollahfiguren te horen waren maar van welbekende personaliteiten waaronder regeringsleiders, academici, en journalisten” aldus nog het Simon Wiesenthal Center.

De Gucht verklaarde enkele maanden geleden op Radio 1 dat het met Joodse mensen, ook niet-gelovige Joden, bijzonder moeilijk was om in debat te treden over het Midden-Oostenconflict omdat zij zo van hun eigen groot gelijk overtuigd zijn. De Gucht vervolgde nog door te zeggen dat Joden in de V.S. de Amerikaanse politieke partijen in hun greep hebben. De uitspraken zorgden voor een storm van protest. Columns in de Washington Post vroegen zelfs om het aftreden van De Gucht, die zich daarna genoodzaakt zag om zijn woorden te nuanceren.

Hieronder de volledige top 10:

Advertentie

1. Helen Thomas, voormalig UPI Witte Huis-correspondente
“Joden moeten als de bliksem Palestina verlaten. Ze moeten terug naar huis, naar Polen, Duitsland, Amerika of eender waar” (mei 2010). “Het Congres, het Witte Huis, Hollywood en Wall Street zijn in handen van de zionisten. Ze laten het niet alleen bij praatjes”. (december 2010)

2. Oliver Stone, filmregisseur
“Hitler heeft veel meer schade berokkend aan de Russen dan aan de Joden, er is meer belangstelling voor de Holocaust dan voor het Russische lijden omdat de Joden de media domineren. Er is een grote lobby in de VS en het zijn harde werkers en zijn zonder enige betwisting de machtigste lobby in Washington. Israël belazerd de buitenlandpolitiek van de VS al jaren.” (juli 2010)

3. Mahatir Mohammad, voormalig premier Maleisië
“Joden zijn al altijd een probleem geweest in Europese landen. Ze moesten beteugeld worden door ze in getto’s te steken en door ze bij tijden te vermoorden. Zelfs nadat de Nazi’s in Duitsland ze probeerden uit te roeien wisten ze toch te overleven en zijn ze opnieuw een bron van nog grotere problemen in de wereld”. (januari 2010)

4. Al-Mutawakil Taha, staatssecretaris van informatie van de Palestijnse Autoriteit
“De Joden hebben geen historische of religieuze banden met de Tempelberg of de klaagmuur. Er is geen archeologisch bewijs dat de tempelmuur gebouwd werd tijdens de regering van koning Salomon” (november 2010)

5. Thilo Sarrazin, gouverneur van de Duitse Centrale bank
“Alle Joden hebben een bepaald gen… dat hen verschillend maakt van andere mensen” (augustus 2010)

6. Karel De Gucht, Eu-commissaris voor Handel
“… Onderschat niet de macht van de Joodse lobby op Capitol Hill… Je mag niet onderschatten welke grip ze op de Amerikaanse politiek hebben, ongeacht of het om Republikeinen of Democraten gaat” (september 2010)

7. Rick Sanchez, voormalig CNN-journalist
“Hij (Jon Stewart) is uit zijn lood geslagen omdat iemand vam mijn slag bijna zijn niveau haalt… Ik vertel je dat iedereen die bij CNN werkt erg op Stewart lijkt en niet alleen bij CNN maar ook bij de andere zenders, en dan nog zeggen dat de Joodse mensen in dit land een onderdrukte minderheid zijn? (sarcastisch) Ja ja”.

Advertentie

8. Dr. Petras Stankeras, historicus en kabinetsmedewerker BZ-ministerie Litouwen
“De Neurenbergprocessen zijn de grootste legale farce uit de geschiedenis… de legende van de zes miljoen veronderstelde Joodse slachtoffers maakte een legale basis noodzakelijk ook al had het gerecht geen enkel door Hitler ondertekend document over de uitroeing van de Joden” (in 2010)

9. Christina Patterson, Britste journaliste in The Independent
“Ik wil sommige buren van me manieren leren… Het kan me niet schelen dat ze lange jassen en gekke hemden dragen en plastieke zakken over hun hoeden trekken of ook niet dat de mannen pijpekrullen hebben en de vrouwen pruiken maar ik denk dat ze hun buren een beetje beleefder en met respect moeten behandelen. Ik had me niet gerealiseerd dat niet-Joden in een Joodse winkel ongeveer even welkom zijn als Martin Luther King jr. op een bijeenkomst van de Ku Klux Klan. Ik had me niet gerealiseerd dat iets aankopen door een niet-Jood een misdaad is die moet afgestraft worden met eenlettergrepige beknoptheid of dat een zitplaats in de bus een mogelijke bron van besmetting is of dat verkeersborden en een parkeerverbod enkel van kracht zijn voor mensen die niet door God werden uitverkoren”. (in 2010)

10. Jodenhaat op de sociale netwerken Yahoo, Facebook en Twitter
Yahoo forum in 2010
“Vervloekte Joden, Bernake en Geithners hadden een plan voor de banken om de rationele Amerikaanse spaargelden en de ontwikkeling van de Chinse economie in Azië te vernietigen”.
“En wat weet “Golden Slacks” de leidingevende Joodse criminele organisatie!!! Waar blijft de Gestapo als je ze echt nodig hebt”?
“Ik heb nooit mensen gehaat maar nu haat ik de Joden voor wat ze de Amerikanen hebben aangedaan, het is onvergefelijk”.
“Het is ironisch dat de VS de Joden altijd uit de problemen helpt en de Joden vervolgens Amerika verneuken”.
De stinkjoden krijgen eindelijk wat ze verdienen. Stook alle Joden op.

Facebook: in 2010 waren er de facebookpagina’s:
“Kill a Jew Year” and “Kill a Jew Day.”

Twitter in 2010:
“Elleboogstoten op een jodenneus, gooi stenen naar de schurken en haal de trekker over tegen deze smerige… je weet wel wat”.
“Clinton loopt bang weg van de oorlogsmisdaden van Israël, de Joodse stem regeert de VS. Amerika is geen vrije plek maar het schoothondje van Israël.