Israël kijkt gespannen naar straatprotesten in Egypte

De protesten in Egypte tegen het dictatoriale regime van president Moebarak duren nu al enkele dagen. In buurland Israël wordt gespannen naar de situatie gekegen. Hieronder het verslag van de Nederlandse website uit Israël, missing peace.

EGYPTE UPDATE

De situatie in Egypte wordt ook door de Israelische media continue gevolgd. Alle grote nieuwsprogramma’s waren de gehele avond in de ether om verslag te doen van de gebeurtenissen daar. Er werd vooral gesproken over de gevolgen van de volksopstand in Egypte.

Israëlische correspondenten waren naar Cairo gevlogen om live verslag te doen van de opstand, en interviewden soms demonstranten in de chaos op straat, zonder te vermelden dat zij Israëli waren.

Enige updates die zeer waarschijnlijk niet gerapporteerd werden in de Nederlandse en andere media in het Westen:

Advertentie

– Bedoeinen hebben voor een groot deel de Sinai overgenomen van de Egyptische veiligheidstroepen. In El Arish en Rafiah zijn tussen de 10 en 20 politieagenten vermoord door Bedoeien. In Rafiah aan de Israelische kant van de grens waren schotenwisselingen te horen.

-In Jordanie werden grote demonstraties gemeld maar vooralsnog richt de woede zich daar tegen de Egyptische president en de Jordaanse regering maar niet tegen koning Abdallah. In Jordanie is de koning redelijk populair, ook is het bij wet verboden kritiek te hebben op de koning.

De bevolking in Jordanie hangt echter massaal Islamistische bewegingen aan, een eventuele omwenteling daar zal grote gevolgen hebben voor het vredesakkoord met Israel.

http://pewglobal.org/2010/12/02/muslims-around-the-world-divided-on-hamas-and-hezbollah/

-De situatie op de West Bank is rustig, Palestijnen die wij vanavond spraken meldden dat er overleg heeft plaatsgevonden tussen de Palestijnse regering en Israelische functionarissen over het eventueel overslaan van de opstand naar de West Bank.  De woede over de zogenaamde Pali papers de afgelopen week, lijkt te hebben plaatsgemaakt voor verbijstering over- maar ook sympathie met de Egyptenaren.

-In Gaza is de situatie aan de grens gespannen.

-In Arabische dorpen en steden in Israel werden manifestaties gemeld waarin werd opgeroepen tot omverwerping van het  regime in……..Israel. In Yafo werd zelfs een demonstratie gemeld waarbij werd opgeroepen tot het bevrijden van Yafo met bloed. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4020787,00.html

Advertentie

-Israelische toeristen meldden dat gisteravond casino’s in de Sinai gesloten werden. De aanwezige Israelische toeristen kregen opdracht Egypte te verlaten.

-Uit Iran komen berichten dat geestelijke leiders hebben gezegd dat de situatie in Egypte te vergelijken valt met die in Iran in 1979.

-Israelische commentatoren zoals Oded Granot en Tzvi Yechezkeli delen deze opvatting, in Iran begon de revolutie met de pro-democratische krachten, maar werd later overgenomen door de Islamisten van Khomeini.

-De Soenitische geestelijke leider van de Muslim Brotherhood Al Qaradawi mengde zich vanavond openlijk in de strijd en riep Moebarak op om te vertrekken uit Egypte.

http://en.harakahdaily.net/index.php?option=com_content&view=article&id=2177:qaradawi-to-mubarak-get-up-and-leave-egypt&catid=37:world&Itemid=59

-Alle commentatoren in Israel zijn het erover eens dat het verdwijnen van het Moebarak regime grote gevolgen zal hebben voor de vrede met Egypte.

Sommigen spraken zelfs over een komend nieuw zuidelijk front. In dit verband werd opgemerkt dat het voormalige hoofd van het internationale atoom agentschap Al Baredei die nu naar voren treed als de kampioen van de democratie, sterke banden heeft met de Muslim Brotherhood en Hamas en uitgesproken anti-Israel is.

-De reacties in Europa en de VS verbaasden niemand, maar werden niet gedeeld door de in de studio’s aanwezige experts.

In het algemeen zag niemand dat een mogelijke omwenteling in Egypte ook zou betekenen dat er meer vrijheid of zelfs democratie zou komen in het land.

In dat verband geven wij de volgende observatie door, die wij vanavond ontvingen van professor Barry Rubin hoofd IDC Gloria Centre en schrijver van de column Our Region in The Jerusalem Post:

Remember the Iranian revolution when all sorts of people poured out into the streets to demand freedom? Mahmoud Ahmadinejad is now president.

Remember the Beirut spring when people poured out into the streets to demand freedom? Hizballah is now running Lebanon.

Remember the Palestinians having free elections? Hamas is now running the Gaza Strip.

Remember democracy in Algeria? Tens of thousands of people were killed in the ensuing civil war.

It doesn’t have to be that way but precedents are pretty daunting.

Tot slot van dit bulletin een video die wij recentelijk ontvingen over de situatie van de Kopten in Egypte :

http://www.almasryalyoum.com/en/multimedia/video/copt-speaks