Incident in Brussel: Ierse journalist poogt Israëlische minister Lieberman te arresteren (video)

David Cronin, een Ierse freelance reporter en extreemlinkse activist, zorgde gisteren voor een incident in het Europees parlement. Avigdor Lieberman, Israëlisch minister van Buitenlandse Zaken was in Brussel om deel te nemen aan de jaarlijkse meeting van de EU-Israël Associatie.

Toen de Israëlische minister de perszaal binnenkwam veerde Cronin recht en riep in het Engels luidkeels: “Mijnheer Lieberman dit is een arrestatie door een burger op beschuldiging van apartheidsmisdaden. Gelieve mij te volgen naar het dichtstbijzijnde politiekantoor”. De schreeuwende journalist werd onmiddellijk gegrepen door veiligheidsmensen die hem uit de zaal verwijderden waarop hij riep:”Free Palestine! Free Palestine. Apartheid is een misdaad”.

Cronin (39), die aan het bestaande recht op burgerarrestatie een bizarre interpretatie geeft, was daarmee niet aan zijn proefstuk toe. Vorig jaar probeerde hij op dezelfde manier de voormalige Britse premier te arresteren op grond van wat hij toen “misdaden tegen het Iraakse volk” noemde. Een deelnemer van de Israëlische delegatie noemde het voorval grof maar voegde eraan toe dat “zowel als in Israël er ook in Europa een grote vrijheid van meningsuiting bestaat, alleen is het jammer dat sommigen daarvan niet op een beschaafde manier gebruik van maken”.

Na het incident met Tony Blair werd de perskaart van Cronin tijdelijk ingetrokken maar na deze recidive is het hoogst onwaarschijnlijk dat hij nog ooit over een officiële perskaart zal mogen beschikken.

Advertentie

David Cronin staat bekend om zijn obsessies tegen de Joodse staat. In de meeste EU landen beschikken burgers over het recht om misdadigers vast te houden, indien ze die op heterdaad betrappen bij een inbraak of gewelddelict, tot de politie arriveert.