Anti-Israël incident EU perszaal. Reacties

David Cronin, de man die minister Lieberman wilde 'arresteren'

Naar aanleiding van het incident met de Israëlische minister Lieberman gisteren in Brussel (zie hier), heeft Joods Actueel volgende reacties gesprokkeld:

Flip Voets, secretaris van de Raad voor Journalistiek, noemt de actie een overschrijding van de journalistieke deontologie. “Onze eigen code van de Raad voor Journalistiek omschrijft duidelijk de rechten van de journalist en geeft hem daarbij de grootst mogelijke vrijheden, ook om ook zijn eigen opinies bekend te maken. Maar hier gaat het duidelijk niet om een uitoefening van dat recht maar om een actie waarbij iemand misbruik maakte van zijn perskaart om propaganda te voeren”.

Ludo de Brabander
van de vzw Vrede liet in een reactie weten dat Cronin met zijn actie een duidelijk signaal geeft aan de huidige Israëlische regering die volgens hem tot op vandaag geen opheldering geeft voor de Gaza-acties in 2009 en die bovendien Arabische Israëli’s discrimineert. Dat de man daarbij bewust het risico loopt om zijn accreditatie te verliezen is tevens een vingerwijzing naar zijn collega’s van de pers, die ook hun verantwoordelijkheid moeten opnemen, aldus de pro-Palestina activist die besluit: “Als Hamas in Europa persona non grata is, dan Lieberman ook”.

Joel Mester, de woordvoerder van de Israëlische missie aan de EU, en die aanwezig was tijdens het incident zei tegen Joods Actueel dat dit voor Israël een “non-event” was. “Het is dan ook spijtig dat hier belangstelling voor is. Wel belangrijk is het succes van de ontmoeting tussen de Europese en Israëlische delegaties gisteren. De gesprekken verliepen in een uiterst constructieve sfeer en in een zeer goede atmosfeer. Vooral de vele punten waar beide partijen op één lijn zitten is bemoedigend, aldus de woordvoerder.

Op onze vraag of het perscentrum de activist, die al bekend stond voor een soortgelijke actie, niet beter de toegang had ontzegd tot de persconferentie zei Mester: “Europa en Israël hechten beiden het grootste belang aan het recht op vrije meningsuiting. Ik weet dat er naar aanleiding van het voorval nu veiligheidsoverleg is maar dat is een interne Europese zaak waarin wij ons niet willen mengen”.