‘Krokodillentranen’. Hans Knoop over de hypocrisie van het westen als het op Arabische dictaturen en Israël aankomt

Dat de Arabische wereld uit dictatoriale machthebbers bestaat -en dat sinds mensenheugenis- is eenieder met enige kennis van de geschiedenis van het Midden-Oosten bekend. Maar hoe zit het met de huidige generatie Europeanen die veelal nog geboren moest worden toen potentaten als Mubarak of Ghadaffi al vele jaren aan de macht zaten?

De huidige generatie Europeanen weet niet anders dan dat zij daar de macht hadden en dat kennelijk zo hoorde. Met vliegtuigladingen vol vertrokken zij naar het zonnige Egypte om daar vakantie te houden. En ook Tunesië en andere Arabische staten mochten zich in een opmerkelijke populariteit onder Europese vakantiegangers verheugen. Dat in die landen een schrikbewind aan de macht was, merkte je als toerist uit Brussel of Kopenhagen niets van. Daarbij dreef Europa ook actief handel met die landen en verkocht er zelfs wapens aan.

De kogels die de moordenaarsbende van Ghadaffi op demonstrerende Libiërs afvuurde, kwamen uit het Westen. Geen haan die er ooit in Nederland naar kraaide dat het land, dat gastvrijheid biedt aan het Internationaal Strafhof in Den Haag, zaken deed met een dictator die tot 2003 actief het internationaal terrorisme steunde en financierde en een Panam Boeing boven het Schotse Lockerbie liet neerstorten.

Advertentie

Ghadaffi bezocht de laatste jaren veel Europese staten en werd daar met groot ceremonie onthaald. Sarkozy aaide hem over de bol en Berlusconi rolde menig maal de rode loper voor hem uit. Maar nu vanuit Tripoli en Bengazi het bloed bijna van onze tv-schermen spat, huilt men in de wereld tranen met tuiten!

Eerst nu de ene na de andere bloeddorstige potentaat door het volk wordt afgezet, valt men in de wereld over elkaar heen in verontwaardiging. De EU, de Veiligheidsraad van de VN, de VS, noem ze maar op, bieden tegen elkaar op in de veroordeling van het schrikbewind dat die potentaten hebben gevoerd en veroordelen in de sterkst denkbare bewoordingen het lafhartige en meedogenloze optreden van die leiders tegen hun eigen volk. Dat doen ze overigens niet onmiddellijk nadat regeringstroepen het vuur op de burgers openen. Doorgaans kijkt men de taferelen eerst een paar dagen aan. Pas als duidelijk wordt dat de potentaat het onderspit gaat delven, komen de geciviliseerde landen met een sterke veroordelende verklaring.

Dat aarzelen zagen we bij prelude rond het aftreden van Mubarak en evenzeer in Tunesië en Libië. Het uitspreken van walging over het optreden van Ghadaffi kon even wachten. Als dat te snel zou gebeuren, zouden de handelsbelangen in gevaar kunnen komen. Stel je eens voor dat Ghaddafi erin slaagt de opstand neer te slaan en je zou hem te vroeg hebben veroordeeld! Dat zou de handelsbelangen serieus in gevaar kunnen brengen!

Hoeveel anders reageert de wereld, ja ook de Westerse en met name de NGO’s, als er vermeend onrecht in of door Israël geschiedt!!

Toen de opstand in Egypte in volle hevigheid was losgebarsten, mocht de Nederlandse journalist Bernard Hammelburg in de “late night show” van Pauw en Witteman op de tv alle Arabische dictatoren bespiegelen. Als decor hing een enorme landkaart achter hem die aangaf dat van de Atlantische Oceaan tot aan de Perzische Golf (een gebied twee keer zo groot als de EU) alleen maar dictators aan de macht waren. Slechts een minuscule witte stip was de uitzondering: Israël. Dat was dan ook het enige land dat NIET in de bespiegeling aan de orde kwam. Het zij hier nogmaals gesteld: De enige democratie in het Midden-Oosten is de staat Israël! Maar in plaats van dat die staat in commentaren en beoordelingen wordt geprezen,oogst die slechts kritiek. Israël krijgt meer kritiek te verduren dan alle barbaarse Arabische dictaturen tezamen.

Over geen enkele lidstaat van de VN zijn door de Algemene Vergadering zo veel veroordelende resoluties aangenomen als over Israël. Als bij een provocatie van een Turkse “mensenrechten”-organisatie met de Mavi Marmora 150 kilometer voor de kust van Gaza negen activisten om het leven komen, staan daar wekenlang wereldwijd de media vol van en neemt de internationale roep om een boycot van Israël toe.

Waar blijven de anti-Turkse resoluties in de VN over Turkije dat mensenrechten schendt en de Koerden hun recht op zelfbeschikking ontzegt? Die Koerden hebben alleszins historisch meer recht op een eigen staat dan de Palestijnen.

Ondertussen gaan al die landen die een boycot of isolement van Israël bepleiten vrolijk door met het drijven van handel met machthebbers die per uur meer burgers doden dan Israël in een jaar en dat laatste uit pure zelfverdediging na jaren met raketten te zijn beschoten. Ze halen post factum tranen met tuiten omdat de gruwelijke tv-beelden hen geen andere keuze laten. Maar in feite is door een misselijk makende hypocrisie de hele wereld medeplichtig.

Advertentie

Libië mocht voorzitter van de mensenrechtencommissie van de VN worden. Er waren geen protesten van de rest van de (Westerse) wereld. Die had het te druk met het uitspreken van veroordelingen over de enige democratie in het Midden-Oosten: Israël!!

Hans Knoop
Hans Knoop
De auteur is Journalist en woordvoerder voor het FORUM der Joodse organisaties mbt. het Midden-Oosten