Opinie: onrechtvaardigheid troef in Den Haag

De aanklacht van het het Internationale Gerechtshof tegen de Libische leider Moammar Kadhafi heeft niets te maken met enige  vorm van rechtvaardigheid en de verklaring van het Den Haagse Hof maakt geen enkele indruk. Begrijp mij niet verkeerd want Kadhafi is een oorlogsmisdadiger die al decennia onschuldige mensen ombrengt  en dat nu nog steeds doet. Spijtig genoeg is het moment waarop het Internationale Gerechtshof aankondigt een  beslissing te nemen alleen een aanwijzing voor de  populistische mentaliteit die in deze instelling heerst.

Het Internationale Gerechtshof in Den Haag werd in 1945 opgericht om internationale rechtszaken te behandelen, de selectiviteit waarmee dit tribunaal te werk gaat heeft deze internationale instelling veranderd in een symbool van pure onrechtvaardigheid. Het Hof knijpt immers een oogje dicht als het om machtige landen gaat terwijl het kleinere, kwetsbare of minder populaire regimes moeiteloos met rechtszaken confronteert. De verklaring waarmee de belangrijkste openbare aanklager nu in de zaak tegen Libië komt aanzetten is het beste bewijs van deze stelling.

Want waar was dit Hof gedurende al de jaren dat Kadhafi het Libische  volk op de meest brutale manier onder de knoet hield? Of toen hij terroristen de opdracht gaf om een passagiersvliegtuig in volle vlucht op te blazen? Waarom gaat het Hof pas nu tot actie over nu Kadhafi wereldwijd als persona non grata wordt aanzien?

Om dezelfde redenen heeft Zwitserland zijn aanklachten tegen de zoon van Kadhafi ingetrokken nadat die zijn dienstpersoneel in Zwitserland zwaar toetakelde en mishandelde en het is ook die strategie die er voor zorgt dat Het Internationale Gerechtshof in Den Haag tientallen jaren de andere kant uitkeek als het over de misdaden van Kadhafi senior ging.

Advertentie

En China?
Maar je hoeft niet alleen naar Libië te kijken. Heeft iemand van u deze Haagse openbare aanklager al ooit horen verklaren dat hij de Chinese oorlogsmisdaden tegen de Tibetanen ging vervolgen? Of een vervolging zou instellen voor hetgene de Russen uitspookten in Afghanistan en Tsjetsjenië? Of dat hij de Turkse oorlogsmisdaden tegen de Koerden zou aanpakken?

Of dat hij Amerikaanse en Britse oorlogsactiviteiten in Irak en Afghanistan zou onderzoeken? Neen, dat krijg je niet te horen omdat de juridische selectiviteit waarmee Den Haag handelt geenszins in overeenstemming is met de nobele en ronkende verklaringen die het aflegt en dus helemaal niets vandoen heeft met rechtvaardigheid maar wel alles met belangen en geldgewin. Om dezelfde selectieve redenen heeft het Internationale Gerechtshof ook nog een zaak tegen Israël lopen in verband met het Gazaconflict. Ze wachten alleen nog af van waar de wind komt om te zien hoe ze hun haren moeten laten hangen.

Alle wereldburgers die de “moedige” beslissing om een oorlogsmisdadiger te vervolgen op een ogenblik dat zijn regime in elkaar stuikt bejubelen dienen te beseffen dat dit slechts voor de schone schijn is en enkel dient als schaamlapje om het eigen onvermogen dat dit Hof al meer dan een halve eeuw tentoonspreidt te bedekken.

Opiniestuk door Yoaz Hendel voor de Israëlische krant Yedioth