Leden Blood&Honour veroordeeld voor organiseren neo-naziconcerten

Drie leden van Blood & Honour die voor de correctionele rechtbank in Veurne moesten verschijnen, werden veroordeeld tot drie maanden cel nadat de rechter hun inbreuken op de racismewet bewezen achtte. Voor twee van de drie leden van de neo-nazigroepering gaat het om celstraffen met uitstel.

Voor het eerst stonden in België personen terecht voor het organiseren van activiteiten die oproepen tot geweld en haat tegen een bevolkingsgroep. Het gaat om drie leden van de neonazistische organisatie Blood & Honour, Chris M. 28 j., uit Merksem, Kristof V. 30 j., uit Bocholt en Robby Q. 30 j., uit Wevelgem die op 9 februari voor de rechtbank van Veurne moesten verschijnen.

Het drietal organiseerde op 19 april 2008 een concert in Bellegem waarbij een Duitse undercoverjournalist op beeldband kon vastleggen hoe concertgangers de Hitlergroet brachten en hoe er van op het podium werd opgeroepen tot Jodenhaat. De beelden werden door het gerecht in beslag genomen en worden nu door het openbaar ministerie als bewijsmateriaal gebruikt. Op een volgend concert dat het trio op 18 oktober in Diksmuide organiseerde, werden soortgelijke feiten vastgesteld door agenten in burger die in de zaal waren. De agenten in burger stelden ook de aanwezigheid van neonazi literatuur in deze locatie vast.

Het drietal pleitte onschuldig omdat het om gesloten bijeenkomsten zou gaan. Nochtans geraakten de agenten in burger zonder enig probleem in de zaal. De procureur des Konings wees op de gruwelijke gevolgen voor bepaalde bevolkingsgroepen door bepaalde vrijheden op die manier te interpreteren en zei: “We moeten leren uit het verleden”. Het openbaar ministerie vroeg de maximumstraf van 1 jaar cel voor elk van de drie B&H-leden.

Advertentie

De feiten werden bewezen geacht omdat uit het politieonderzoek duidelijk werd dat het drietal wel degelijk hun medewerking verleende aan het organiseren van de nazistische concertreeks. De rechter gaat evenwel nog een stap verder met haar uitspraak, waarbij voor het eerst in ons land neo-nazi’s veroordeeld worden, en stelde dat zelfs de aanwezigheid op een dergelijke bijeenkomst strafbaar is.

De directeur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding, Jozef De Witte, toonde zich na afloop van het proces tevreden en zei dat “dit soort lieden zich nu wel gaan bedenken alvorens nog een keer dit soort bedenkelijke manifestaties in te richten.”