Israël in basketfinale? Match zal twee uur vroeger starten

Eerder dit seizoen ging Charleroi roemloos ten onder in de voorronde van de basketbal Euroleague . Beter vergaat het Maccabi Tel Aviv dat zich samen met het Griekse Panathinaikos en het Italiaanse Monepaschi Siena wist te verzekeren van deelname aan de Final Four in Barcelona.

Niet gespeend van enig opportunisme hoopt Tel Aviv, dat sinds 1977 reeds vier maal de finale won, op winst in de halve finale zodat ze op zondag 8 mei in de finale kunnen aantreden. En daar wringt het schoentje. Die zondagavond begint in Israël namelijk Jom Hazikaron, een dag van nationale rouw waarop de gesneuvelde soldaten en slachtoffers van terreur worden herdacht. Traditioneel één van de belangrijkste dagen van het jaar.

Toen Maccabi Tel Aviv twintig jaar geleden de halve finale van de Final Four speelde eindigde die match pas na de officiële start van Jom Hazikaron en dit gaf in Israël aanleiding tot veel ongenoegen en felle kritiek op de club.

De general manager van Maccabi, Shimon Mizrachi heeft nu in onderhandeling met de CEO van de Euroleague kunnen bedingen dat de start van de finale met twee uur wordt vervroegd. De finale gaat, met akkoord van alle partijen, door op zondag 8 mei om 16:30 zodat de Europees kampioen bekend zal zijn voor het ingaan van de Israëlische herdenkingsdag.

Voor de fans is het nu nog duimen dat Maccabi zich plaatst voor die finale.

Advertentie

(Geert Versyck/ Joods Actueel)

Maccabi won al vier keer de finale