‘Joodse slacht is net niet dieronvriendelijk’

Rabbijn Evers van het Nederlandse NIK heeft al verschillende artikels geschreven over de joodse slachtmethode, wij brengen hiervan de belangrijkste citaten:

Geen enkele doding van dieren is fijn. Zo lang de mens gebruik maakt van hun vlees en vacht blijft het slachten in stand. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de Joodse slachtwijze juist in de meerderheid van de slachtingen, het meest voldoet aan de dierenwelzijncriteria.

Het Jodendom propageert een onverdoofde sjechita. Wij stellen kort maar krachtig de formule `Sjechita = stun, dispatch & exsanguine ineen’. De Joodse manier van slachten valt volledig onder de definitie van een menswaardige sjechita, het is namelijk verdoving, dood en ontbloeding in één snelle handeling.

Het geheim van de Joodse slacht is het werkelijk vlijmscherpe mes, waarmee geslacht wordt. Het dier voelt er niets van net zoals een mens er niets van voelt. Ik neem u ten bewijze mee naar een nieuwsbericht van 4 februari 2008 uit Venlo. Een 28-jarige carnavalsvierder in stierenvechterspak heeft zaterdagavond in een eetcafé op de Parade in Venlo een 47-jarige man de keel doorgesneden. Dat meldde de politie zondag. Het slachtoffer had eerst niet door dat hij een snijwond van ongeveer 10 centimeter had. Omstanders wezen hem erop en brachten hem naar het ziekenhuis. Volgens de politie heeft het slachtoffer veel geluk gehad dat hij de snijwond overleefde: de messentrekker had de slagader maar net gemist.

Advertentie

Het is niet aangetoond, dat de dieren door de slacht met een halssnede lijden. Joodse slacht is meer dan voorkomen dat bloed de hersenen bereikt. Bloed dat zich in de hersenen bevindt, verlaat direct na de insnijding het lichaam via de opengesneden bloedvaten, waardoor onmiddellijk verlies van druk in de hersenen ontstaat. Plotselinge verlaging in de druk van de cerebrospinale vloeistof veroorzaakt in minder dan twee seconden volledige bewusteloosheid. Professor H.H. Dukes (Cornell University, USA) en dierenarts dr. I. M. Levinger (Bazel, Zwitserland) bevestigen dat het dier binnen twee seconden na insnijding buiten bewustzijn is.

En zijn de moderne verdovingsmethoden wel zo pijnloos? Britse dierenvrienden stellen, dat de elektroshock het dier inderdaad wel verlamt maar dat dit niet per se betekent, dat het ook buiten bewustzijn is. De shock kan tot interne verwondingen leiden waardoor het dier niet meer geschikt is voor joodse consumptie. Dergelijke verwondingen ontstaan niet bij het toepassen van de joodse slachtwijze.

Bij gebruik van een schietmasker moet soms meer dan één schot worden gelost, wanneer het eerste niet accuraat is. Er bestaat bewijs dat het schot alleen paralyseert maar dat het dier bij bewustzijn blijft. De bloedtoevoer naar de hersens wordt immers niet onderbroken. Los hiervan bestaat het gevaar dat de verdovende kogel of pin contaminatie in het dier veroorzaakt, omdat de kogel/pin van dier op dier wordt toegepast.

Dr.h Temple Grandin, Associate Professor of Animal Science aan de Colorado State University heeft in 1994 een aantal experimenten uitgevoerd, met het doel vast te stellen of vee de halssnede voelt. Het apparaat, waarmee de kop van het dier wordt gefixeerd, werd los gehanteerd, waardoor het dier de kop nog zou kunnen bewegen tijdens de insnijding met het mes, dat van chirurgische scherpte is. Geen van de tien dieren in het experiment van Grandin reageerde of trachtte het hoofd af te wenden van het mes. Dit bracht Grandin tot het oordeel: “Naar het schijnt, is het dier zich niet bewust van de snede in zijn hals”.

Rabbijn Evers

Dr. Flemming Bager, hoofd van het Deense Veterinaire laboratorium, komt ook tot de conclusie, dat de stieren niet reageerden op de insnijding. Prof. Harold Burrow, voormalig professor aan het Royal Veterinary College, London meldt: “Ik ben dierenliefhebber, eigenaar van vee en dierenarts en heb niet het minste bezwaar om mijn dieren aan sjechita (rituele slachting) te onderwerpen”. Dr. Stuart Rosen van de Faculty of Medicine, Imperial College, London concludeert: “shechita is een pijnloze en menselijke methode voor slachting”.