Joodse en Arabische kinderen leren vrede door met elkaar te vechten


 
Een project met de naam Budo for Peace brengt Arabische en Joodse kinderen bij elkaar en neemt daarbij de slogan “vechten voor vrede” bijzonder letterlijk. (nvdr. Budo is een verzamelnaam voor Japanse gevechtssporttechnieken). Vierhonderd kinderen verdeeld over 20 sportclubs beoefenen nu in Israël samen de Japanse gevechtskunst beheersen maar leren ondertussen belangrijkere dingen van en over elkaar.

De initiatiefnemer Danny Hakim zegt dat het de bedoeling is om kinderen uit conflictrijke buurten bij elkaar te brengen: “Op die manier halen we wederzijds onbegrip en vooral het feit dat kinderen elkaar niet kennen naar beneden en krijgen de kinderen andere waarden zoals respect en tolerantie aangeleerd” aldus Hakim. De clubs hebben ook een mosliminstructeur Ali Khalil en hij is in zijn nopjes met de ontwikkelingen. “In het begin was ik wantrouwig maar ik ben hier goed opgevangen en het zijn lieve mensen” aldus Khalil die zei dat dit vertrouwen wederzijds is want dat zij nu ook geleerd hebben dat er goede Arabieren zijn.

Het mag op het eerste zicht te gek lijken dat Danny Hakim daarvoor de kinderen leert vechten maar de man is er rotsvast van overtuigd dat hij een bijdrage levert aan de vrede. “Deze methode leidt naar meer harmonie tussen de jongeren uit de twee culturen omdat ze zien dat de vooroordelen die ze in hun eigen omgeving over elkaar oppikken helemaal niet kloppen” zegt de overtuigde gevechtssportman. Door hun deelname komen nu ook steeds meer dorpelingen van Joodse en Arabische origine met elkaart in contact en er zijn al aanvragen van andere sportclubs die ook willen participeren aan het nieuwe project. Ook vanuit het buitenland is er interesse voor het merkwaardige initiatief.