‘Van uw vrienden moet ge’t hebben’. Italiaanse Palestina-activist afgemaakt in Gaza

Naïviteit leidde naar dood pro-Palestina activist

Enkele uren geleden werd in Gaza het lichaam van Vittorio Arigoni, een Italiaanse activist,  in een verlaten huis teruggevonden. De man werd eerder deze week ontvoerd door een jihadistische groepering die zichzelf ‘de Brigade van Dappere Metgezellen van de Profeet Mohammed bin Muslima’ noemt. De salafistische terreurgroep, die gelinkt is aan al-Qaida had gisteren al gedreigd om de man te vermoorden als hun leider, die door Hamas was opgepakt, niet werd vrijgelaten. Vittoria Arigoni werkte in Gaza voor dezelfde organisatie als de Belgische Inge Neefs.

Beeld uit de video die de terroristen op youtube publiceerden

De terroristen plaatsten op donderdag 14 april een filmpje met een oproep op youtube. De opname toont een geblinddoekte man, met duidelijke sporen van geweld in zijn aangezicht, terwijl de terroristen uit beeld blijven. In de ondertiteling van de videoclip werd aangekondigd dat hij donderdag om 16.00 uur zou worden omgebracht als hun eisen niet werden ingewilligd. Arigoni werd echter vermoord nog voor het ultimatum verstreek. Na de moord werden twee mannen opgepakt, anderen worden nog opgespoord.

Opnieuw gevaarlijke tijden voor activisten in Palestijnse gebieden
Voor de machtsovername van Hamas in 2007 vonden er regelmatig ontvoeringen van buitenlanders plaats. De fundamentalistische Hamasterroristen worden opnieuw geconfronteerd met andere terreurgroeperingen die zo mogelijk nog geweldadiger zijn. Verontrustend is de vaststelling dat het Hamasregime er niet meer in slaagt om hun collega-jihadisten onder de knoet houden. Hamas blijft evenwel ontkennen dat er groeperingen zijn die aan al-Qaida gelieerd zijn.

De Italiaanse krant La Repubblica meldt dat Vittorio Arigoni door verstikking om het leven werd gebracht en dat een Italiaanse arts naar Gaza is afgereisd om het lichaam te identificeren. Fabio Scuto, de Midden-Oostencorrespondent van La Repubblica stelt dat de aanwezigheid van salafistische groepen in Gaza sterk is toegenomen de voorbije twee jaar en dat ze via smokkeltunnels vanuit Egypte wapens geleverd krijgen. “Drie van deze terreurbewegingen zijn uiterst gewelddadig” aldus de krant.

Neefs werkt zoals omgebrachte Vittorio Arigoni voor beruchte ISM

De Belgische Inge Neefs werkt, zoals de omgebrachte Italiaan,  in Gaza voor dezelfde organisatie: de International Solidarity Movement (ISM) . Deze beweging is direct gelinkt aan Palestijnse terreurorganisaties en was ondermeer betrokken bij een zelfmoordbomaanslag op een populaire dansgelegenheid in Tel Aviv in 2003 waarbij 3 jonge mensen omkwamen en vijftig anderen gewond werden. De leden van ISM  zijn actief betrokken bij illegale en gewelddadige acties tegen Israëlische soldaten Ze staan er voor bekend om onder de auspiciën van terreurorganisaties te werken en onder valse voorwendsels naar de Palestijnse gebieden te reizen.

Advertentie

“Ik ben gewapend met een brief van MO*Magazine dat bevestigt dat ik vanuit Gaza verslag zal uitbrengen, een internationale perskaart, een uitnodiging van een Palestijnse NGO in Gaza waarvoor ik zal werken en een blinkend Europees paspoort” aldus Neefs op haar blog. Op deze manier wist ze de Egyptische autoriteiten te verschalken en ondanks het negatieve reisadvies van Buitenlandse Zaken naar Gaza te reizen. Of MO*-magazine haar nu op andere gedachten gaat brengen is niet bekend.

Terreurbeweging ook actief  in Westbank

Ook in  de Westbank werd op maandag 5 april een pro-Palestina activist omgebracht.  De activistische theatermaker Juliano Mer Khamis werd doodgeschoten in het Palestijnse vluchtelingenkamp bij Jenin, hij was in gezelschap van zijn zoon. Khamis was 52 jaar oud. Ooggetuigen zeggen dat er meerdere malen op hem werd geschoten door een onbekende gemaskerde schutter of gemaskerde schutters. Khamis was bevriend met de Hollandse anti-Israëlactiviste en  socialistische politica Anja Meulenbelt. Israëlische kranten drukten hun verbazing uit nadat ze tot de vaststelling kwamen dat er in Israël geschokt werd gereageerd op de dood van de Israëlische-Palestijnse activist terwijl er in de Palestijnse gebieden nauwelijks van enige commotie sprake was na de moord.