Filmfestival van Cannes, Joods Actueel is ter plaatse

Acteurs en regisseur van "Footnote" Van links naar rechts: Joseph Cedar en Shlomo Bar-Aba

Henri Jakubowicz volgt in Cannes de Joodse filmscène voor Joods Actueel. Een uitgebreid verslag leest u in onze volgende editie. Hierbij alvast een voorsmaakje:

Zaterdag 14 mei was D-day voor de Israëlische cinema op het festival van Cannes, met de vertoning van HE’ARAT SHULAYIM (“Footnote”). Regisseur Joseph Cedar, een gelovige Jood, deed de overstap van zijn hotel naar de rode loper te voet, en weigerde het gebruikelijke vervoer met de officiële wagens, omdat de sabbat nog niet uitgewuifd was om 21 uur 45, tijdstip van de galavoorstelling.

Om dezelfde reden verlegde hij de op zaterdag geplande persconferentie naar zondag. Een zwart keppeltje op zijn hoofd, als toemaatje bij de verplichte smoking, maakte hem deze zaterdagavond bijzonder herkenbaar, in het selecte gezelschap, dat aldus een dubbele première beleefde op het festival, een cinematografische en een vestimentaire.

De film zelf baadt ook in de religieuze sfeer, met de professionele rivaliteit tussen een vader en zijn zoon, twee professoren, beide gerenommeerde vorsers in het domein van de Talmoed. Een recensie van deze film, en van andere producties, in het volgende nummer van Joods Actueel.