Joodse gemeenschap van Argentinië wint rechtzaak tegen Google inzake ‘aanbevolen websites’

In Argentinië heeft de Joodse koepelorganisatie DAIA met succes een rechtzaak aangespannen tegen de Amerikaanse computergigant Google Inc. De populaire zoekmachine suggereerde om bepaalde antisemitische websites te bezoeken waaronder enkelen die de Shoah (de Holocaust) ontkenden.

Een rechter in Buenos Aires heeft nu geoordeeld dat Google die ‘aanbevolen websites’ moet verwijderen. Internetgebruikers worden immers doorgelinkt naar illegale websites. De Argentijnse wet verbiedt namelijk zowel het oproepen tot geweld tegen een bevolkingsgroep als racistische en antisemitische schotschriften. Tevens oordeelde de rechter dat Google zelf geen advertenties meer mag plaatsen op zulke websites.

In de klacht werden 76 websites opgesomd die openlijk opriepen tot discriminatie. Volgens DAIA, die de Joodse gemeenschap in Argentina vertegenwoordigd hebben deze websites niets te maken met academische discussies, godsdienst, politiek of filosofie.

De succesvolle juridische aanklacht was mogelijk dankzij het ‘Observatorio WEB’, een gemeenschappelijk initiatief van DAIA, het Latijns-Amerikaans Joods Congres (de regionale afdeling van het World Jewish Congress) en AMIA (de culturele organisatie Asociacion Mutual Israelita Argentina).

DAIA kondigde aan elke vorm van discriminatie, in het bijzonder antisemitisme blijvend aan de kaak te zullen stellen.