Fiddler on the Roof in Ciné Pistolé in Antwerpen

Op zondag 22 mei aanstaande kan je om 11 uur de  leuke film  ” A Fiddler on the Roof” gaan bekijken. Het Anatevka verhaal uit deze film kreeg wereldbekendheid door de absolute kaskrakermelodieën waarvan “If I were a rich man” ongetwijfeld de allerbekendste is. Bijzonder is dat je de film kan bekijken in de Antwerpse Carnotstraat met een koosjerontbijt(je) voor slechts 3 euro.

Anatevka is het verhaal van de arme melkboer Tevye, dat zich afspeelt aan het begin van de 20ste eeuw in het tsaristische Rusland. Tevye woont met zijn vrouw Golde en hun vijf dochters in de joodse gemeenschap van het dorpje Anatevka. Zijn drie oudste dochters hebben de huwbare leeftijd bereikt. Het liefst ziet hij hen trouwen met geleerde mannen, die net als hij de liefde voor tenachstudie koesteren, maar al snel blijkt dit ijdele hoop. Tot Tevye’s grote verdriet dienen zich keer op keer kandidaat-schoonzonen aan, waarmee hij zich moeilijk kan verenigen. Steeds vaker richt hij zich wanhopig tot God. “Moet ik alles verloochenen waar ik in geloof? Kan ik mijn eigen kind verloochenen? Kan ik mijn geloof, mijn volk de rug toe keren? Als ik zover moet buigen, breek ik!…”


Aron Malinsky die aanstaande zondag een inleiding op deze film voor zijn rekening neemt  zei tegen  onze redactie: “Hoe bekend de songs uit de gelijknamige musical ook mogen zijn, vrijwel onbekend is dat de Joodse bevolking van Anatevka besloot om met kar en os en te voet naar  een West-Europese haven te reizen om (meestal) vandaar New York te verhuizen. Die havenstad was niets meer of minder dan onze eigen Scheldestad”.

Het kunstwerk “de Landverhuizers” dat in 2007 door de schepenen Philip Heylen en Ludo Van Campenhout werd ingehuldigd aan de Antwerpse Rijnkaai verwijst naar deze gebeurtenissen.  Tussen 1890 en 1930 verhuisden 3 miljoen mensen vanuit gans Europa, om met de Red Star Line vanuit Antwerpen naar Amerika te varen om ginds een nieuwe leven uit te bouwen

Practische informatie zaal Atlas in de Carnotstraat 110, 2060 Antwerpen op zo 22/05/11 van 11:00 tot ca. 14h Opgelet: reserveren voor morgenavond noodzakelijk ivm koosjer ontbijt  tel: 033387130 of  atlas@stad.antwerpen.be  of nog bij Ahmed.Zizaoui@stad.Antwerpen.be