Applaus goed gehoord in Witte Huis en rest van de wereld

In eigen land kan Netanyahu van zo’n warm onthaal alleen maar dromen. De ovatie in het Amerikaans Congres werd duidelijk gehoord door Obama, door de Palestijnen en bij uitbreiding door de ganse wereld.

Het belang van de toespraak van Israëls eerste minister Benjamin Netanyahu voor de verenigde kamers van het Amerikaans Congres dinsdag, lag niet zozeer op het inhoudelijk vlak als in het overweldigend warm onthaal waarmee de redevoering werd ontvangen.

In Israël kan Netanyahu slechts dromen van zo’n warme ontvangst. Zelfs zijn vrouw Sarah kreeg een staande ovatie toen ze het halfrond betrad. Israël’s eerste minister werd tijdens zijn toespraak bijna dertig maal met instemmend applaus en vaak zelfs staande ovatie’s onderbroken.

Het langste applaus, dat bijna vier minuten duurde, viel hem reeds te beurt toen hij de historische zaal betrad. Het applaus ging, zoals in een concertzaal wel eens gebeurt, over in ritmisch geklap. De boodschap is duidelijk, niet alleen voor Barack Obama, niet alleen voor de Palestijen, maar voor de ganse wereld.

Advertentie

Vaak wordt gezegd dat Israël alleen staat en voelt het land zich ook geïsoleerd. Maar de reactie op Netanyahu’s toespraak tot ’s werelds belangrijkse parlement straalde niets dan warme sympathie voor Israël uit.

Zelfs de opmerking dat de Joden in Judea en Samaria geen indringers zijn zoals destijds de Belgen in Congo of de Britten in India werd met een staande ovatie op bijna alle banken beantwoord.

Akkoord, de rol van het Congres is beperkt en finaal bepaalt de President van de Verenigde Staten het buitenlands beleid. Toch is het Congres evenmin een onbetekenende instelling die onbelangrijk is voor de president of voor de rest van de wereld. Het Congres stelt grenzen aan de politieke druk die de president op Israël kan uitoefenen.

Met het uitbundig toejuichen van Netanyahu’s uitspraken, zowel ter rechter- als ter linkerzijde, over het eengemaakte Jeruzalem, het vaste voornemen niet terug te keren tot de bestandslijnen van voor 4 juni 1967, niet te onderhandelen met Hamas en het niet toelaten van een terugkeer van nakomelingen van Palestijnse vluchtelingen naar Israël moet Obama, nu in Europa om VS-belangen te verdedigen, een duidelijk signaal hebben onvangen van het congres dat als het Israël betreft, hij niet om het even wat kan doen.

(Analyse: Jerusalem Post / Vertaling Geert Versyck)

De Israëlische premier werd tijdens zijn toespraak maarliefst 26 keer onderbroken door applaus. Maar er was ook één onderbreking door een vrouw die hem uitjouwde. Nadat de vrouw uit de zaal werd geleid kreeg premier Netanyahy nogmaals applaus. Bekijk hier: