Anti-joods liedje van Nederlandse voetballer krijgt staartje

Het liedje dat Lex Immer, een speler van de Nederlandse voetbalclub ADO Den Haag, vorige week meezong krijgt een staartje. De KNVB is een onderzoek gestart naar Immers na het zingen van het liedje met supporters ‘We gaan op jodenjacht’

Het liedje wordt al langer door talloze mensen en organisaties als kwetsend ervaren, omdat ‘een jodenjacht’ vrij gemakkelijk in verband kan worden gebracht met de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de oorlogsjaren 1940-45 zijn zes miljoen joden vermoord. Lex Immers zei later dat de de term ‘jodenjacht’ hem onschuldig had geleken – spelers van rivaliserende ploeg Ajax worden in de volksmond vaak ook joden genoemd.

Lex Immers heeft van zijn club ADO Den Haag nu de maximale boete gekregen. Dat is 10% van zijn maandinkomen. Bovendien hangt Immers een schorsing boven het hoofd wegens het beledigen van een tegenstander. Ajax-speler Jan Vertonghen werd in 2010 twee wedstrijden geschorst toen hij Feyenoordfans in een liedje ‘kutkakkerlakken’ had genoemd. Kakkerlakken is een veel gebruikt scheldwoord tegen Feyenoorders.

Antisemitische spreekkoren is in het voetbal een bekend fenomeen (lees hier)