Nieuw bewijs: Assad organiseerde provocaties aan de grens met Israël

Brief van burgemeester Mash-Hadiyah van Quneitra.

De Britse journalist en woordvoerder voor de organisatie  ‘Just Journalism’, Michael Weiss  leverde deze week in de Britse krant The Telegraph het definitieve bewijs dat de Nakba protesten op 15 mei jl. bij Magdel Shams (Golan hoogvlakte) door het regime van Bashir Al-Assad werden georganiseerd.

Een brief afkomstig van burgemeester Mash-Hadiyah van Al-Quneitra aan de grens met Israel beschrijft een spoedvergadering op 14 mei jl. tussen de plaatsvervangend stafchef van het Syrische leger Generaal Majoor Asef Shawkat en de hoofden van de inlichtingendiensten in de provincie Al-Quneitra.

Tijdens die vergadering werd afgesproken om de door Assad gecharterde twintig bussen met ieder 47 demonstranten geen strobreed in de weg te leggen bij hun tocht naar de Israëlische grens.

Het Syrische leger mocht de bussen niet stoppen of de inzittenden ondervragen. Kapitein Samer Shahin van het Syrische leger werd benoemd tot coördinator met het doel om infiltratie van de Golan Hoogvlakte mogelijk te maken zonder dat er mijnen zouden ontploffen. Ook werd afgesproken dat er in de lucht zou worden geschoten.

Niemand die betrokken was bij deze infiltraties mocht herkenbaar zijn als een Syrische militair.

Advertentie

De onthullingen door Weiss werpen ook een ander licht op de protesten tijdens de zogenaamde Naksa dag op 5 juni jl. Eerder meldde de Syrische oppositie al dat Assad de demonstranten tijdens die provocaties aan de Israëlische grens 1000 dollar per persoon had betaald.

Het dodental werd door de, door Assad gecontroleerde, Syrische staatstelevisie op 23 bepaald. Deze claim werd zonder meer overgenomen door de internationale massamedia.

De IDF kwam later echter met informatie waaruit bleek dat Israëlische soldaten alleen met scherp schoten wanneer er een poging werd gedaan om Israel daadwerkelijk te infiltreren, daarbij werd op de benen van de infiltranten gemikt.

Ook maakte de IDF bekend dat een aantal Syriërs was omgekomen doordat er mijnen ontploften in het niemandsland bij Quneitra.

Dat gebeurde nadat de demonstranten molotovcocktails gooiden die brand veroorzaakten in het met mijnen bezaaide gebied, een aantal mijnen ontplofte hierdoor.

Dat Assad, in zijn pogingen om te overleven, geen grenzen kent in het manipuleren van de media en de publieke opinie, bleek ook uit het verhaal over de dood van ca. 120 man Syrische veiligheidstroepen die in Jisr Al-Shughour zouden zijn vermoord door de Syrische oppositie.

Syriers die met de oppositie in verbinding staan of zijn gevlucht naar Turkije, meldden echter een andere versie van het verhaal.

Advertentie

Het leger zou verantwoordelijk zijn voor de dood van de honderdtwintig agenten. Die zouden namelijk hebben geweigerd om het vuur te openen op Syrische demonstranten waarna ze standrechtelijk werden geëxecuteerd.

Andere berichten spreken over tien dode agenten in plaats van honderdtwintig. De Israëlische televisie zond gisteren een video over een massagraf uit die deze lezing over het dodenaantal in Jisr Al-Shagrour bevestigde.

Berichtgeving: www.missingpeace.eu