President Peres bezoekt bedoeïenen in de Negev, krijgt titel als Sheikh


President Shimon Peres bracht afgelopen maandag een bezoek aan Hura, een bedoeïnendorp in de Negev. Peres sprak lovende woorden over deze gemeenschap en bestempelde hen als een voorbeeld voor de verdere ontwikkeling van de regio. Peres die op een warm onthaal kon rekenen mocht tijdens zijn bezoek de eretitel “Sheikh Peres” in ontvangst nemen.

In zijn toespraak verwees de Israëlische president naar het Goldbergrapport dat door Eliezer Goldberg, een voormalige rechter van het Hoge Gerechtshof, werd samengesteld. In dat rapport roept de voormalige magistraat op om de verschillende bedoeïnengemeenschappen in het zuiden van Israël te erkennen want “De aanwezigheid van Bedoeïnen vormt geen probleem en ze maken deel uit van de Negev” aldus het rapport.

Verder zei Peres over het dorp: “We kunnen het succesverhaal van deze gemeenschap initiëren in andere gemeenten. Wie belangstelling heeft voor de oplossing van het Bedoeïenenvraagstuk moet hier ter plaatse komen kijken. Onderweg naar hier zag ik een industriepark en ik zag de voorbereidingen die getroffen worden voor een landbouwkundig onderzoeksproject hier in het dorp. “Jullie hebben grote vooruitgang geboekt sinds mijn laatste bezoek zes jaar geleden” aldus nog de president.

De gemeenteraad van Hura liet Peres weten dat ze het allergrootste belang hechten aan zijn bezoek. “We leven nu in de Negev, een perifere regio en bevinden ons in een overgangsfase. “Onze gemeenschap komt uit een periode met een eenvoudig leven met een sociale en economische stabiliteit terecht in een moderne manier maar enigszins minder stabiele manier van leven.

Het hoofd van de gemeenteraad zei dat de volgende tien jaar bepalend zullen zijn voor de situatie van de Bedoeïnen: “We vormen een derde van de populatie hier in het zuiden en ofwel kunnen we integraal deelnemen aan de economische ontwikkelingen ofwel zullen onze inspanningen niets opleveren”.

Advertentie

Bekijk hier de foto’s