VRT pikt verzonnen verhaal op over ‘joodse rechtbank die hond der dood veroordeeld’ [audio]

Joods Rabbinnale rechters

Rabbijn Aaron Malinksy was te gast op het VRT radioprogramma Nieuwe Feiten om zijn zegje te doen over het rare verhaal dat enkele dagen geleden de ronde deed in de wereldpers. Ondertussen is ook duidelijk dat het hele verhaal verzonnen is, de Britse krant The Daily Telegraph brengt vandaag trouwens de ontkenning vanwege het rabbinnaal hof in Jeruzalem op hun website.

De rechtbank zegt dat er effectief een hond het gerechtsgebouw binnenliep en dat de bevoegde autoriteit de stadsdiensten belden om het dier te vangen. Van enige uitgesproken doodstraf is geen sprake, evenmin van een reïncarnatie van een advocaat of een steniging van het dier. “Zulke uitvindingen zijn een soort van bloed-verhaal en we vragen ons af waarom de uitvinder ervan er niet bij vertelde dat het bloed van de hond gebruikt werd koosjere Matzes mee te bakken”, aldus het rabbinnaat in Jeruzalem.

Beluister hier het gesprek van Malinksy op de radio. Let wel, het gesprek dateert van gisteren en is dus van voor bekend geraakte dat het hele verhaal verzonnel was. [audio:https://joodsactueel.be/wp-content/uploads-pjact001/2011/06/malinsky_interview.mp3]

De bron van het verzonnen verhaal blijkt de Israëlische krant Maariv die het eerste bericht al bracht 2 weken geleden. Ondertussen heeft ook die krant gereageerd en zijn excuses aangeboden, “The headline of the article did not reflect the full story and we apologize to the court and its members for the distress caused.”