Ex-senator Dubié bedriegt Griekse kustwacht als nepkapitein Gazaschip

Gisterennamiddag is de Canadese boot Tahir als enige schip van de Gazavloot toch de Griekse haven uitgevaren met aan boord de vier Belgische flotillavaarders. Via twitterbericthen werd snel bekend dat enkele minuten na het uitvaren de Griekse kustwacht het schip verplichtte terug naar de haven te keren.

Toen de bewapende kustwachtmariniers vroegen wie de kapitein van het schip was antwoordden de opvarenden: “Wij allemaal”. Maar met dat antwoord nam de Griekse kustwacht geen genoegen. Daarop heeft de Belgische ex-Senator Jozef Dubiè zich uitgegeven als kapitein van het schip. Blijkbaar was dit op voorhand afgesproken “omdat de echte kapitein met het negeren van het uitvaartverbod zijn licentie zou kwijt geraken”, dat meldt het persagentschap AFP na een gesprek met David Heap. Het persagentschap Belga berichtte dat Dubiè over een vervallen zeevaartlicentie zou beschikken.

Josy Dubié heeft inderdaad enkele jaren op een koopvaardijschip gewerkt maar dat is inmiddels veertig jaar geleden. Of met deze actie de Belgische nepkapitein de licentie van de echte kapitein weet te redden is dus  zeer onwaarschijnlijk.

Boot beschadigd

Volgens de twitterberichten die vanaf het schip verstuurd werden zou de Griekse kustwacht de boot ernstig beschadigd hebben: “Very serious situation developing. Gas leaking. Greek coast guard slammed boat into concrete pier. Details to follow”. De vraag is nog maar of dat waar is.

Advertentie

Eerder verklaarde Dubié tegen Joods Actueel dat de activisten binnen twee dagen Griekenland zou verlaten:”Ik heb ook nog andere dingen te doen” luidde het toen. Maar de volgende dag wijzigde Guido Gorissen, een extreem-linkse dokter, deze verklaring toen persagentschap Belga na de berichtgeving van Joods Actueel hem contacteerde . Toen onze redacteur dokter Gorissen  tekst en uitleg  wou vragen waarom men nu toch wou blijven nam de anti-Israëlarts zijn GSM niet op maar stuurde wel onderstaand SMS-je “Aan crappuul geen antw.”

Dit soort praktijken komt dus flink in de buurt van het bedrog waarvan eerder Nederlandse journalisten melding maakten en die omwille van deze manipulaties voltallig de Gazavloot verlieten.