Belgium to Gaza geeft op en wordt “Greece to Belgium” [update]

[update: in de pers verklaren de activisten nu dat ze morgen toch zullen proberen uit te varen, de kans dat dit zal lukken lijkt echter vrij klein]

Joods Actueel vernam vandaag dat de Belgische Gazavlootvaarders het niet meer zien zitten. “Het Gazavlootavontuur is nu waarschijnlijk definitief voorbij” zei Bert De Belder van Intal  in gesprek met onze redactie. “Want na al de perikelen van de voorbije tijd en het afvaarverbod van de Griekse autoriteiten zit het er niet meer in” aldus dokter De Belder.

Inge Neefs verzond gisteren nog een email met een dringende oproep naar enkele sleutelfiguren binnen de Belgische anti-Israël NGO’s om tegen zaterdagmiddag om 12 uur een betoging aan de Griekse ambassade in Brussel te organiseren tegen de beslissing. Onmiddellijk werd door Ludo De Brabander, de goed georganiseerde en wijdvertakte anti-Israëllobby in ons land op de hoogte gebracht maar er kwam een haar in de boter want  de Brusselse politie verbood de demonstratie.

Joodse Actueel telefoneerde ook met ex-senator José Dubiè (Ecolo), één van de weinige Belgen op de flotilla,  en die bevestigde het nieuws: “Ik heb ook nog wat anders te doen en kan hier niet dertig dagen zitten wachten, we blijven nog een nacht slapen hier in Griekenland op de boot en dan kom ik  naar huis”.

Advertentie

Hamaskopstuk op training anti-Israëlactivisten

Toen we De Belder (Intal) vroegen waarom Amin Abou Rashed, een Hamaskopstuk,  aanwezig was bij de zogeheten tweedaagse veiligheidstraining van de flottielje-activisten in Griekenland antwoordde hij dat dit pure Israëlische propaganda is. De Nederlandse journalisten hebben evenwel met Amin Abou Rashed gesproken tijdens deze training en ondertussen hebben de Nederlandse Gazavaarders het feit – zij het met hangende pootjes – moeten toegegeven.  Op de opmerking dat “de Belgium2Gaza-organisatie  blijkbaar met dezelfde transparantieproblemen kampt als de Nederlandse vlootdelegatie”, viel de extreemlinkse dokter uit de toon en bekte brutaal beledigend tegen onze redacteur: “Ja ik heb transparantieproblemen met de Mossad”. Dit is niet de eerste keer dat De Belder zo uitvaart, toen hij in 2009 protesteerde tegen een Brusselse handelsmissie naar Israël werd hij ontvangen op het kabinet van de Brusselse minister Cerexe door diens adjunct-kabinetchef Alain Demaegd . Toen Demaegd opmerkte dat ze toch ook handelsmissies organiseerden naar China, Saoedi-Arabië, Congo, Syrië en Libië en dat ze toch al die landen niet konden isoleren antwoordde De Belder “Neen, geen paniek wij hebben het enkel en alléén over Israël”.


Steeds meer leugens en kuiperijen komen aan het licht

De Ierse activisten beschuldigden Israël ervan hun boot gesaboteerd  te hebben maar vandaag schreef de Turkse krant Hurryet dat de Turkse autoriteiten de boot inspecteerden en dat het vaartuig beschadigd was nog VOOR het  in Turkije aanmeerde en dat sabotage dus onwaarschijnlijk was. En in Nederland meldt de Telegraaf vandaag dat de aankoopsom van de Nederlands-Italiaanse  boot  recent is afgeboekt van de bankrekening van de Associazione Benefica Di Solidarietà Con il Popolo Palestinese (ABSPP-ONLUS), een organisatie die al jarenlang nauwe banden onderhoudt met de topleiders van de verboden terreurorganisatie Hamas. ABSPP is onderdeel van de zogenoemde ’Union of Good’, een wereldomspannend web van islamitische ’liefdadigheidsinstellingen’, dat deels keurige goede doelen ondersteunt, maar ook “fungeert als rookgordijn voor de financiering van terreurorganisaties”, aldus gedetailleerde rapporten van de inlichtingdiensten waarover de krant beschikt.

Geen hulp aan boord wel pakken haat, arrestatie van kapitein.

De anti-Israëlische actievoerders op de Amerikaanse boot geven  inmiddels toe dat ze geen hulpgoederen aan boord hebben wel brieven voor de Gazanen. Hun schip  is samen met de Canadese boot door de Griekse havenautoriteiten aan de ketting gelegd. Zaterdagmiddag werd de kapitein van de Audacticy of Hope, het Amerikaanse schip,  gearresteerd, zijn identiteit werd niet meegedeeld. De zestigjarige man zal alvast tot dinsdag in de politiecel blijven en dan voor een rechter dienen te verschijnen.  Hij wordt ervan beschuldigd het leven van zijn passagiers in gevaar te brengen door een verbod om uit te varen te negeren, volgens de Griekse kustwacht een ernstig misdrijf.

Het ziet er naar uit dat de Gazavlootvaarders met schade en schande leren dat wetten niet alleen in Israël maar ook in andere landen dienen nageleefd te worden.