“Wandelen door Israël: een persoonlijke zoektocht naar de ziel van een natie”

Martin Fletcher leeft al meer dan dertig jaar in Israël waar hij als verslaggever voor NBC over alle oorlogen, rampen en andere gebeurtenissen in het Midden-Oosten bericht. Maar hij beschouwt  na zoveel jaren een voettocht die hij onlangs ondernam als zijn meest memorabele onderneming. Fletcher begon zijn tocht aan de grens met Libanon en wandelde langs de zee tot aan de Gazastrook en schreef daarover een opmerkelijk reisverslag met de veelzeggende titel: “Wandelen door Israël: een persoonlijke zoektocht naar de ziel van een natie
“Ik had een duidelijk doel voor ogen toen ik dit boek schreef. Ik wil aantonen wat een geweldige plek dit is en wat een onvoorstelbaar grote bijdragen dit land levert aan de wereld” legt Fletcher uit en voegt eraan toe: “Maar het is duidelijk dat het land met enorme problemen worstelt die dringend aan een oplossing toe zijn maar we mogen niet alleen op die problemen inzoomen en aan al de goede dingen in dit land achteloos voorbij gaan” aldus Fletcher.
Zoals iedere inwoner van het land krijgt Fletcher vaak dezelfde vragen te beantwoorden zoals: “Is het veilig om op reis te gaan naar Israël”? En hij antwoordt steevast “Natuurlijk is het veilig”. “Later bellen de zelfde mensen me terug als ze gearriveerd zijn en zeggen dan “Wow! Wat een fantastisch land, dat kon ik me echt niet voorstellen”.
Met zijn boek drukt Fletcher de lezer op het feit dat er ook een kant is die de meeste mensen nooit te zien krijgen in de media. “In de media is altijd een land te zien dat in conflicten betrokken is, oorlog voert, brutaliteit, bezetting, de Joodse kolonisten, de gevechten, de bombardementen en de moordaanslagen. Dat is het plaatje van Israël dat de wereld kent ook omdat de media dat beeld bestendigen. Maar iedereen die hier ooit verbleef realiseert zich dat het een zeer vredig en wonderlijk land is en dat deze realiteit zelden getoond wordt en daarom dit boek.
Fletcher is ervan overtuigd dat Israël een onrechtvaardig wreed lot beschoren is in de wereld en zegt:  “Nooit heb ik iemand zich horen afvragen of Zimbabwe of Noord-Korea wel zouden mogen bestaan. “Ik denk dat Israël het enige land ter wereld is waarvan het bestaansrecht in twijfel getrokken wordt. Maar Israël heeft wel degelijk recht van bestaan en ik hou persoonlijk met mijn ganse hart van het land. Het  delegitimatieproces  van Israël dat zich voltrekt in sommige delen van de wereld en in sommige Europese landen in het bijzonder is volgens mij totaal onaanvaardbaar” aldus de NBC-verslaggever.
Met zijn boek mikt de auteur ook op christelijke lezers en hij zegt daarover: “Mijn boek toont de andere kant van het Heilige Land, en ik denk dat als christenen Israël bezoeken ze meestal de plaatsen bezoeken die voor hen verbonden zijn met Jezus. Maar ook op die manier worden ze geconfronteerd een schitterende werkelijkheid. Dit geweldige land leren kennen zoals het vandaag de dag is helpt christenen ongetwijfeld om alles in een context te plaatsen en om het verleden te begrijpen.”