Orthodoxe ‘amateurspeurder’ hielp politie kindermoordenaar klissen in New York [video]

De 47-jarige Yaakov German kon de dader na speurwerk identificeren

De Joodse orthodoxe gemeenschap in New York en bij uitbreiding de Joodse gemeenschap wereldwijd verkeert in shock na de tragische gebeurtenissen van twee weken geleden.

De negenjarige Leiby Kletzky mocht na lang aandringen bij zijn ouders voor het eerst helemaal alleen naar de zomercursus van de plaatselijke Joodse jeshiva, enkele blokken verderop. Toen hij ’s avonds niet terug thuis opdaagde werd ogenblikkelijk een intensieve zoekactie opgestart. Twee dagen later werd een gruwelijke ontdekking gedaan: het lichaam van de jongen werd in stukken versneden teruggevonden. De vermoedelijke dader blijkt een psychiatrische gestoorde man te zijn die al bij het eerste verhoor aangaf ‘stemmen te horen’.

Dat de moord relatief snel werd opgelost is voor een groot deel te danken aan Yaakov German.

Deze 47-jarige vastgoedmakelaar en vader van maar liefst twaalf kinderen staat in de Joodse buurt bekend als een weldoener. Gewapend met vasthoudendheid en een gezonde intuïtie gaf hij de politie cruciale informatie om de moordernaar van Leiby Kletzky te arresteren.

“Op de keper beschouwd verdient hij de eer deze zaak te hebben opgelost.”, aldus Rabbijn Jack Mayer die als liaison-medewerker fungeert tussen de New York politie en de Joodse gemeenschap.

Advertentie

Een zoon van Yaakov, de 25-jarige Avrumy, is schooldirecteur van de jeshiva ‘Boyan’. Toen de kleine Leiby maandag laat als vermist werd opgegeven bekeek Yaakov German de beelden van de bewakingscamera’s van de school. Op de video was te zien hoe Leiby de eetzaal verliet met een boodschappentas en een rugzak.

“Ik had het gevoel dat ik hem levend zou vinden”, aldus Yaakov German “Ik zei tegen mijn zoon te gaan slapen. Dat ik de jongen ’s anderendaags wel levend en wel zou terugvinden.”

Toen de winkels dinsdagmorgen hun deuren openden gingen Yaakov en zijn zoon alle bewakingsvideo’s bekijken.

Speurders gingen er van uit dat Leiby van de jeshiva rechts, 13th Avenue moet ingeslagen zijn. Hij had immers met zijn ouders afgesproken op de hoek van 13th Avenue en 50th Street.

De zoektocht startte in The Children’s Place op de hoek van 44th Street en 13th Avenue. Yaakov moest aandringen om de beelden te mogen bekijken. De beelden toonden hoe eerst één kind, dan twee kinderen met rugzakken en dan weer één kind, passeerden. De volgende tien minuten was er geen kind te zien. Leiby viel niet te bespeuren op de video. “Dat leidde tot de conclusie dat Leiby niet op 13th Avenu afsloeg zoals iedereen tot dan toe dacht.” aldus Yaakov German. Hij veronderstelde dat de jongen de afslag gemist had en ging verder zoeken op 44th Street. Hij had prijs ter hoogte van Variety Corner op 44th Street en 14th Avenue. Op twee bewakingscamera’s werd de vermiste jongen herkend. Zo zette Yaakov zijn zoektocht verder. Tot op 17th Avenue kon de jongen gevolgd worden maar het spoor vervaagde. Op verschillende camera’s was de jongen niet te zien.

Bij het autoverhuurbedrijf ‘Tristate Fleet’ was het goed raak: zowel Leiby als de dader, Levi Aron konden worden herkend. “Op de video zagen we hoe de moordenaar een wit huis wat verderop binnenging, en enkele minuten later terug buiten kwam. Toen we ter plaatse gingen bleek de woning een tandartspraktijk te huisvesten.” Voortdurend gaf Yaakov zijn nieuwe ontdekkingen door aan Mayer, de liaison-medewerker van de New Yorkse politie. Vanaf toen was het een koud kunstje om de zaak op te lossen. Aron was de tandartspraktijk binnen gegaan om een openstaande rekening te vereffenen. De tandarts kon de politie het adres van Aron geven.

Advertentie

Korte tijd later viel de politie binnen in het huis van Aron en kwamen de gruwelijke feiten aan het licht. Yaakov wachtte buiten terwijl de politie de woning binnenviel. “Nooit zag ik een politieman met tranen in zijn ogen”, aldus Yaakov German “Met onderdrukte stem zeiden ze dat ze niet het volledige lichaam hadden. We weenden allemaal.”

Yaakov German is verbijsterd over de griezelige gebeurtenissen. “Ik kan niet begrijpen dat zo iets mogelijk is in onze gemeenschap.”