Joodse organisaties betuigen medeleven met Noorwegen

De kleine Joodse gemeenschap van Noorwegen reageert geschokt op de dubbele aanslag afgelopen vrijdag waarbij 92 mensen, voornamelijk jongeren, om het leven kwamen.

In Noorwegen wonen een twaalfhonderdtal Joden waarvan achthonderd in de hoofdstad Oslo. Rabbijn Shaul Wilhelm, was niet in Oslo maar liet vrijdag vanuit Engeland weten verbouwereerd te zijn door het nieuws en dat hij bidt voor de veiligheid van alle burgers en de families van de slachtoffers. “Namens de Joodse gemeenschap wens ik het beste toe aan alle gewonden”, aldus de rabbijn die zijn mededeling afsloot met “Shabbat Shalom, moge jullie vanaf nu enkel nog goedheid en genade kennen”.

Ook buiten Noorwegen hebben verschillende Joodse organisaties scherp gereageerd op het gebeuren en hun innigste deelnemingen betuigd zoals onder andere B’nai B’rith (hier) en het American Jewish Congress (hier).

Israëlische media volgen het nieuws over de aanslagen op de voet en brachten voortdurend updates van de gebeurtenissen online. Israëli’s zijn niet vreemd aan terreuracties en leven nauw mee met de getroffen Noren.

Advertentie

President Shimon Peres heeft ook getelefoneerd met koning Harald V van Noorwegen om de rouwbetuigingen vanwege Israël over te maken: “Uw land is een symbool van vrede en vrijheid. Wij hier in Israël hebben de gebeurtenissen in Noorwegen gevolgd en de moord op zoveel onschuldige mensen breekt ons hart”, aldus de president die eraan toevoegde dat deze tragedie elk menselijk wezen kwetst en treft.

Ook premier Benjamin Netanyahu sprak over de afgrijselijke gebeurtenissen en zei dat Israël zich volledig vereenzelvigt met de desatreuse bomaanslag en moordende schietpartij. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft al beloofd elke nodige hulp te zullen verlenen indien de Noren daarvoor vragen.

Raphael Ronen Golan, een Israëlische duiker, was betrokken bij de zoektocht naar vijf vermiste jongens die tijdens de schietpartij in het water sprongen om zich in veiligheid te brengen. Bij het duiken naar de vermisten vond hij enkele kledingstukken.