Vlaamse Leeuw in Auschwitz, Franstalige politicus ‘not amused’

Dominique Vercruysse, gemeenteraadslid in Moeskroen, reageert verbolgen op wat hij in Auschwitz-Birkenau vorige week te zien kreeg, aldus een artikel en foto’s in La Derniere Heure.

Het bezoek aan het grootste concentratie- en uitroeiingskamp van het Derde Rijk maakte een beklijvende indruk op het gemeenteraadslid. Tijdens zijn bezoek kreeg hij echter een groep Vlaamse toeristen in de gaten. Die lieten zich fier fotograferen met een Vlaamse Leeuw.

“Ik walg hiervan. Ik was in het gezelschap van Franse toeristen die goed op de hoogte zijn van de Belgische politieke situatie. Zij waren even gedegouteerd als ik”, aldus het gemeenteraadslid. In Moeskroen was Vercruysse ook de drijvende kracht achter een gemeentewet die de verkoop van extreem-rechtse prullaria op rommelmarkten verbiedt.

De flaminganten deden geen racistische of antisemitische uitspraken maar hun gedrag heeft niettemin meerderen geschokt. “Zij volgden de rondleiding in het Frans en één van hen vertaalde de woorden van de gids. Sommigen grijnsden af en toe, wat vanzelfsprekend ergernis opwekte”, vervolgde Dominique Vercruysse.

“Als wielerfanaat ben ik niet altijd blij om tijdens wielerwedstrijden tientallen Vlaamse Leeuwen langs het parcour te zien, maar met een extremistische vlag staan zwaaien op een plaats van bezinning is er ver over. Mag ik herinneren aan de rol van sommige Vlaamse collaborateurs tijdens de oorlog?”, aldus het ziedende gemeenteraadslid.

Advertentie

Anderzijds wenst hij niet alle Vlamingen over dezelfde kam te scheren. “Gelukkig zijn niet al onze Nederlandstalige vrienden zo, het is spijtig dat deze kleine minderheid op zulk een bedroevende wijze het al niet zo gunstig imago van België verder bezoedelt. Vooral op deze plaats waar door extremisten de ergst mogelijke misdaden van de Tweede Wereldoorlog plaatsvonden.”