Bondsparket wil trainer Beerschot schorsen voor anti-Joodse uitspraken

Het Belgische bondsparket heeft een schorsing gevorderd van zeven wedstrijden tegen de coach van Germinal Beerschot, Jacky Mathijssen, vanwege een opmerkelijk incident in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De oefenmeester zou zich racistisch hebben uitgelaten maar ontkent dit.

Berichtgeving: Voetbal International

In het oefenduel met Maccabi Tel Aviv zou Mathijssen na de wedstrijd (3-0 verlies) gevraagd hebben aan de scheidsrechter of hij misschien ook joods is. De Belgische bond besloot de coach voor zeven wedstrijden te schorsen. Mathijssen staat in België bekend als de kleine Mourinho omdat hij niet vies is van een provocatie of een psychologisch spelletje meer of minder.

‘Het is de trainer van Tel Aviv die dat half lachend heeft gezegd’, vertelt Mathijssen aan Het Laatste Nieuws en daarmee aangevend dat het om een misverstand gaat. ‘Ik denk dat jullie een jood hebben uitgenodigd om te fluiten tegen een joodse ploeg, zei die man. Dat is wat ik de ref ook heb verteld achteraf. Natuurlijk ben ik geen racist.’

Advertentie

‘We hebben een spelersgroep met heel veel verschillende nationaliteiten en rassen. Daar zitten nota bene twee Israëlische spelers bij’, protesteert Mathijssen zich tegen de geëiste straf. ‘Ik ben hier persoonlijk enorm door geraakt: dit is laster en eerroof. Hier kan ik niet zomaar overheen stappen.’

De uitspraak van de voetbalbond volgt op 9 augustus.