Antwerpenaar Dov Nasch – vijf kortfilms en één boek

Dov Nasch was veertien toen hij met zijn moeder, zijn jongste broer Emil en drie zussen vanuit Hongarije naar het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau werd gedeporteerd. Onmiddellijk bij aankomst werd hij van zijn moeder en broer gescheiden. Zij gingen rechtstreeks naar de gaskamer, de drie zussen naar een werkkamp. Dov zou als jonge knaap acht maanden in deze hel overleven, vandaar ging het naar Gleiwitz (bijkamp van Auschwitz) en vervolgens naar Flossenburg (Duitsland), waar hij de grootste gruwel onderging. In 1945 werd hij, eerder toevallig, door de Amerikanen bevrijd in Stamsried. Hij zou zijn vaderland nooit terugzien. In 1962 huwde hij met de Antwerpse Charlotte. Dov woont nog steeds in Antwerpen.

Deze tragische gebeurtenissen uit het leven van Dov Nasch vormen het onderwerp van het boek Bewaar altijd een stukje brood dat Patricia De Landtsheer in 2001 schreef. Er is nu een heruitgave van het boek waarin de nieuwe gegevens die Dov tijdens de afgelopen tien jaar kon achterhalen, opgenomen werden.

In Nederland werden in opdracht van Christenen voor Israël vijf aangrijpende kortfilms gemaakt. Hierin neemt Dov zijn zoon en kleindochter naar Auschwitz mee om hen zijn persoonlijke verhaal te vertellen, iets wat hij nooit eerder heeft gedaan. De films zijn nog tot eind augustus te zien op de zomertentoonstelling in het Israëlcentrum Met de moed der hoop in Nijkerk (Nederland). Je kan de vijf korte documentaires ook op het internet vinden. Volgens Ben Vandeputte van Christenen voor Israël België zou er ook belangstelling zijn om de tentoonstelling naar België te halen. Wij zullen onze lezers hiervan alvast op de hoogte houden.